Saturday, February 6, 2010

"SiApA KaTa MeLaYu XmKn DaGiNg****

Salam semua, ni adalah artikel yg kawan sy email kan pd sy. sama2 kita menilainya...
 
bab cite fasal makan daging **** ni aku pun nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite
pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje dia selalu lepas kat kawasan gerai makan. Dia ngan bf dia la suka sangat makan mee kari. tokeynya org **** pekerja nya indon. dia pun tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat, nak makan punya fasal pegi la jgk kat kedai tu. nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan bf nya tu. sambil makan tokey tu pun mencuci periuk belanga nya.
nak jadi kan cite dia lak nak cari air basuh tangan. Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya dia pun tanya."Eh pakai tulang ke masak kari, u kan tak makan daging. " ooo ini bukan lembu ini pork maa baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak sedap maa." uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut. Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak perut dia. Nak wat mcm mn selama ni dah bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua org yg dia kenal.lepas tu **** tu bungkus tak tau pindah mn gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai **** walaupun staff nya indon atau pun ada logo halal.
Ini semuanya nak menjahanam kan kita.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap org tu! daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak ****, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal. Bagi mereka haram itu pork iaitu daging **** manakala pork product yg lain seperti lard (minyak ****), pork fat(lemak ****), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging **** yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut ****) dll tidak apa bagi Muslim.
Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing..
Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.
2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami.
Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA.
3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet..
cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak ****.
Menyentuh sedikit aktiviti kaum **** , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan. Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.
Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan,dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging **** berlongok-longok disebelahan.. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan **** tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger.. Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging **** dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan **** burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut. Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN ****", menyirap darah bapanya Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S: Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging ****.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta **** ada kat Malaysia . Purata satu hari **** dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu **** ini dilantak oleh orang **** saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.

1 comment:

Zahidah said...

wahh banyak dpt info ni. terima kasih! :)