Monday, May 9, 2011

BuN GuLa MeRaH

Assalamualaikum...

    Pagi nie sarapan roti, lame xmeroti sbb malas nak mengulinya. Request BM kat asben lom dapat lg, xjumpe lagi katanya...susah gak kan nak cari BM ni. Semalam BW jumpe la roti ni kat blog CMG kite tu, terasa teringin plak nak buat memandangkan bahan dah ade. Pas jer masak semalam, terus godek2 bahannya dan hasilnya mmmm best hehehe. Memandangkan topping kek coyat ade lagi, makanya dijadikan inti...tp lupe plak nak kasi pekat ckit senang nak bentuk tp nak cepat punya hal trus letak jer smpai ade yg terkeluar hehehe. Kurang cantik la corak2 kat atasnya sbb cairkan coyat tu tp tetap lembut dan sodap ;)

    Rasanya ni kali ke-3 kot buat roti, pastu dah malas nak buat sbb malas n penat nak uli. Kalau ade BM slalu la buat kan he3...tapi semalam tetiba jer teringin nak buat nengok roti CMG yg gebus tu :) Pepon mintak ijin ye Che Mat CnP kat cni...Jom layannnn :)

BUN GULA MERAH
Sumber : Che Mat Gebu @ tiffinbiru

BAHAN-BAHANNYA :-)
275 gram tepung roti (hi-protein flour)*
50 ml air gula merah*
80 ml air suam*
1 camca teh penuh instant yeast*
1 1/2 camca besar gula halus*
1 camca besar susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*
1 camca teh bread improver*
1 camca teh bread softerner* - xletak sbb xade
30 gram telur (pecah kan 1 biji telur, kacau sedikit dan timbang)*
1 camca besar mentega
Baki telur + 1 camca besar susu sejat + sedikit madu + 1/2 camca teh esen vanilla = kacau sebatu untuk sapuan atas roti.
Gula perang kasar untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

    Untuk air gula merah, masak 30 gram gula merah@gula melaka dengan 100 ml air dan 1 helai daun pandan hingga gula larut, sejukkan, tapis dan sukat 50 ml. Ketepikan.
    Masukkan semua bahan2 bertanda (*) dalam satu bekas dan uli hingga sebati dan menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik. Bulat2kan doh, dan perap 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 bertanda (*) dan mentega ke dalam Breadmaker, pilih setting untuk DOH dan tekan ON, tunggu hingga siap.
    Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Kemudian bahagi kepada 9 bahagian sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda.
    Sapu bancuhan telur dan tabur gula kasar, bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan. Kalau tak habis, simpan dalam bungkusan plastik atau bekas bertutup untuk mengelakkan roti jadi keras..