Wednesday, June 1, 2011

MaKaN aLa ViEtNaM

Assalamualaikum...

    Nak post n3 pon lewat 1-2 hari. Kadang2 kalau lewat ckit jer dah malas nak post en3, subuk ngan anak2 sampai terlupe :) sedar2 dah tengah malam. Ni recp semalam VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN, panjang gak namanya kan. Tengok kat blog izah, katanya sedap jadi bahan semua dah ade, try la n memang sodap. nampak cam masak kicap kan sebab anak tanye, 'ibu, ni ayam kicap ke?' hehehe. Pepon jom layan....:)


VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@myR
cNp: blog izah

Bahan-bahan ( 5 org )

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.