Sunday, April 17, 2011

SuPeR MoIsT EggLeSS ChOcOLaTe CaKe

Assalamualaikum...
 
   Ramai yang buat kek ni, terasa ingin nak cuba plak tp saya letak dalam cawan kertas senang ckit nak makan. Memang super moist, try 1 adunan dapat lebih kurang 8 cawan kertas yang besar tu. Lain kali nak buat 'double' dalam loyang plak.
 
   Saje jer letak ising 3 biji sbb ade ising lebih wat kek aritu. Hias cara orang xpandai hehehe. Recp biasa la sape xtau kan dr DJ kite tu, mintak ijin CnP ekk tuk kek yang sedap nih :) Tenkiuuuu, Pepon jom layan...

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

    * 1 cawan tepung gandum
    * 1 sudu kecil baking powder
    * 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
    * 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
    * 2 sudu besar susu tepung
    * 1  1/4 cawan air sejuk - saya campur air sejuk n susu segar ckit (lebihan susu...)
    * 1 cawan gula perang
    * 1 sudu kecil esen vanilla
    * 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
    * secubit garam
    * 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
    * 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

   1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
   2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
   3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
   4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
   5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
   6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.