Friday, March 19, 2010

Assalamualaikum...

   slmat petang semua...skrang br nak post en3, penat dr pg xabis wat keje n layan krenah anak. Arini just wat kari ikan jer...tuk anak cube wat kentang putar dan coslow sbb semalam dia xmo mkn nasi asyik mkn coklat, gula2 n air oren jer tah nape pon xtau. Jom la layan...


   Kentang putar tu amik recp kat blog k.hana dan coslow tu plak amik kat myresipi. Malas nak edit recp kat cni tgok la kat blog k.hana n myrecp ekk hehehe. Air tu kebetulan ade lebih wat coslow jd drpd nak jahanam baik wat air...


   Ni plak menu semlm, xsmpat nak post. Namanye sotong sumbat sharp amik dr majalah mingguan wanita, dulu rajin beli pastu terkubur dlm kotak cume yg recpnya kumpul n wat cam buku senang nak tgok. Tgok recpnya kat bwh ni ekk klu nak mencuba....

SOTONG SUMBAT SHARP (sumber dari majalah mingguan wanita)

Bahan-bahan:
400gm sotong-dibersihkan
2 ulas bawang putih-ditumbuk halus
3 biji bawang merah-ditumbuk halus
2 biji cili padi-ditumbuk halus
1/4 btg serai-tumbuk halus (sy letak sebatang)
2 biji ubi kentang-direbus ngan garam dan dipotong kecil
40gm mentega
2 sudu makan gula melaka
1 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan tomato puri-sy ganti ngan sos tomato sbb xde
3 sudu makan air asam jawa-xletak sbb sos dah masam
garam secukup rasa


Caranya:
1. sumbat ubi kentang kedalam sotong.
2. gaul mentega ngan bawang, cili, serai air asam jawa,serbuk kari, tomato puri, gula melaka
    dan garam secukup rasa dan hingga sebati.
3. kemudian masukkan sotong dan gaul sebati.
    Masukkan ke dalam ketuhar mikro selama 30minit dengan suhu 200 darjah.
4. sedia untuk dinikmati...

* saya masukkan sotong dlm aluminium foil dan panggang atas pan xmelekat saja sbb xde ketuhar mikro tu....
   Ni pon menu semalam, ikan goreng sos limau purut. Sedap la, recpnya amik kat blog datin el. klu nak cube leh la klik di sini ekk. Recp asalnyer dr dapur inahar, jom layannnn...