Friday, April 29, 2011

BuBuR SuP

Assalamualaikum...

    Ni menu semalam jer, kalau ade menu baru asyik lambat post jer kan? he3 mengalahkan org yg kerja. Kerja la tu...kerja uruskan rumah tangga hahaha. Bubur ni buat sbb dah lame xmakan bubur n sup jd, BW3 jumpe recp ni yg dah diCnp dalam list. Ape lagiii campak jer dlm peyuk nasi tu...Xnampak berkuah sangat sbb dah kembang. Pepon memang sedap sampai kakak menambah n angkat trus mangkuk menghirup kuat tu hehehe. Tima kasih wat tuan punya recp ini....Jom layannn :)

BUBUR SUP
resipi : K.Nor@secubitgaram

CnP dr:  Sofea@after6am

Bahan:
2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan
daging/isi ayam ~ dipotong kecil~ guna ayam
5 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)
3 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk
1 rempah sup bunjut
1 batang celery ~ dipotong kiub
2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
1 kiub pati ayam/daging
2 1/2 liter air
garam
minyak
tambah : carrot ~ potong kiub

Bahan Penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Bahan tabur:
bawang goreng
daun saderi ~ dihiris

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.
Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.
Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.
Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.
Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.
Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas