Friday, June 3, 2011

BaRu MeNjAdi

Assalamualaikum...

Apam Mekar
   Kuih ni dah buat 2ari lepas tp xsempat nak post, arini baru leh wat en3. Banyak kali cuba buat apam ni tapi xmenjadi dan baru kali ni menjadi hureyyy, senyum pon mekar cam kuih apam nih hahaha.
Apam Mekar
    Anak pon suke, banyak dia makan. Sebelom tu kan ade buat apam chocmilo tp saya sorang jer yang  makan....apam ni baru dia makan, lembut n sedap katanya :) cuma kaler je yg kureng menarik sbb nak buat wana ungu xde pewarna jd saya mix wana merah n biru. Ape pon, Jom layannnn :)

APAM MEKAR V2  aka BOLU NCC- Source Dapur Ipoek
CnP; Paty's kitchen ( +- 1/2 adunan )

INGREDIENTS
1 egg /1 butir telur ukuran besar
115 g sugar /115 gr gula pasir
125 g flour /125 gr tepung gandum, ayak
1/2 tsp double action baking powder /1/2 sdt baking powder double acting
1/2 tsp ovelette / 1/2 sdt ovelette
75 ml evaporated milk / 75 ml susu cair

1.  Heat up steamer and ensure you have sufficient water /Panaskan dandang kukusan.

2. Pastikan airnya cukup banyak agar menghasilkan uap yang banyak dan panas.
3. Insert cupcakes papers in mold /Alasi cetakan bolu kukus dengan cup kertas.
    Combine all  ingredients and whisk by using mixer for 10 minutes till fluffy /Campur
   semua bahan dalam mangkuk . Pukul selama 10 minit sampai lembut dan mengembang
4. Divide mixture into 3 portion and colored according to your choice / Bahagi adunan
    kepada tiga dan warnakan ikut warna kegemaran anda.
5. Pour nixture into mold. Make it layer by layer /Masukan adunan berselang seli dalam acuan. Steam for - 10 -15 minutes/ Kukus selama 15 minit.