Assalamualaikum...
Apa khabar semua geng2 blogger, chat? lama beno xupdate blog nih sampai naik boring orang blogwalking kat cni kan? saya sendiri pon bowing hehehe. Bukan apa, penyakit M tu tinggi dari R ditambah plak gangguan dari hero2 yang lasak nih huhuhu. Dah taip2 gambar plak....lom masuk lagi...masuk draf....ni baru terasa nak update bila anak2 tido...anak yg kecik plak demam, Alhamdulillah sekarang dah ok ckit.
Post arini dah lama sungguh saya buat, tergoda kek bila tengok kat blog Rahel. Kek coklat yg tak guna telur tapi tetap gebus digabung plak ngan krim keju, menambahkan lagi kesedapan kek ni....Jom tengok recpnya di bawah, layannnn :)
Eggless Chocolate Gateau
Sumber: Fabulous Cake Business
Sumber: Fabulous Cake Business
CnP: rahelblog-rahel.blogspot.com
Bahan Cake:
(A):150g minyak (i guna corn oil)
200g brown sugar
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh coffee paste
280g sweet soya milk
(B):200g tepung biasa (i guna tepung gandum)
30g serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
Ganache:
200g dark compound chocolate
130g non-dairy fresh cream
70g unsalted butter
Cara membuat kek:
1.Campur bahan (A) kacau hingga rata.Tambahkan bahan (B) dan kacau hingga sebati.
2.Tuang adunan kek ke dalam loyang 8'' yang sudah digris baking paper.
Bakar pada suhu 170'C selama 60 minit.Setelah masak biarkan kek sejuk.
3.Ganache:Panaskan non-dairy fresh cream hingga mendidih.Tambahkan coklat cincang dan
kacau hingga coklat larut.Masukkan butter dan kacau sebati.Biarkan ganache sejuk dan
pekat.
4.Tuang ganache ke atas kek.
5.Hias kek sesuai dengan kreativiti anda.
Catatan:
*Ayakkan bahan (B) sebelum dituang ke dalam bancuhan bahan (A).
*Minyak boleh diganti dengan melt butter.
*Sweet soya milk bole diganti dengan susu segar.
*Untuk topping Rahel letak walnut cincang yang sudah disangai,tapi anda boleh guna
kekacang pilihan anda.
Bahan Cake:
(A):150g minyak (i guna corn oil)
200g brown sugar
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh coffee paste
280g sweet soya milk
(B):200g tepung biasa (i guna tepung gandum)
30g serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
Ganache:
200g dark compound chocolate
130g non-dairy fresh cream
70g unsalted butter
Cara membuat kek:
1.Campur bahan (A) kacau hingga rata.Tambahkan bahan (B) dan kacau hingga sebati.
2.Tuang adunan kek ke dalam loyang 8'' yang sudah digris baking paper.
Bakar pada suhu 170'C selama 60 minit.Setelah masak biarkan kek sejuk.
3.Ganache:Panaskan non-dairy fresh cream hingga mendidih.Tambahkan coklat cincang dan
kacau hingga coklat larut.Masukkan butter dan kacau sebati.Biarkan ganache sejuk dan
pekat.
4.Tuang ganache ke atas kek.
5.Hias kek sesuai dengan kreativiti anda.
Catatan:
*Ayakkan bahan (B) sebelum dituang ke dalam bancuhan bahan (A).
*Minyak boleh diganti dengan melt butter.
*Sweet soya milk bole diganti dengan susu segar.
*Untuk topping Rahel letak walnut cincang yang sudah disangai,tapi anda boleh guna
kekacang pilihan anda.
*Untuk filling Rahel guna:
125g cream cheese
1 1/2 sudu besar gula kastor
120g non-dairy fresh cream-diputar hingga soft peak
Cara:Putar cream cheese bersama gula hingga licin.Satukan dengan fresh cream.Siap.