Assalamualaikum...
Asalnya ayam ni nak buat masak kicap jer, sedang BW jumpe menu ni kat umah mas. Terus tukar menu hehehe. Lagipon bahan semua dah dan senang plak, buat dalam 7 ketul jer. Suami balik keje petang tadi makan sedap katanya. Si kakak makan telur kicap jer sblom tu, pas suami saya suapkan ayam tu trus nak meratah . 3 ketul die makan sedangkan tadi xnak....lain kali nak try bako la plak. Tima kasih mas kongsi recp yg sedap ni, jom layannn :) mintak ijin CnP mas yea...
Ayam Goreng Percik Berkuah
Resepi : Oshin@myresepi.com
Cnp: mas Duniaku
Bahan ( 6 - 8 orang makan ) :
Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
Bahan B ( dikisar ) :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering - dikisar ( ikut pedas )
Bahan C :
1 biji kelapa - diambil santannya (Mas letak susu cair)
2 batang serai - dititik
asam keping - 4-5 keping
gula dan garam secukup rasa
1/2 kiub ayam - Mas tambah
Cara memasak : Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan.
Resepi : Oshin@myresepi.com
Cnp: mas Duniaku
Bahan ( 6 - 8 orang makan ) :
Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
Bahan B ( dikisar ) :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering - dikisar ( ikut pedas )
Bahan C :
1 biji kelapa - diambil santannya (Mas letak susu cair)
2 batang serai - dititik
asam keping - 4-5 keping
gula dan garam secukup rasa
1/2 kiub ayam - Mas tambah
Cara memasak : Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan.
Kemudian tumiskan bahan2 kisar ( Bahan B ) hingga wangi,
Masukkan 2 sudu besar cili kisar dan serai yang dititik dan tumiskan hingga naik minyak
Masukkan santan, ayam goreng, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Letakkan 1/2 kiub ayam. Kacau sebati.
Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.
Masukkan 2 sudu besar cili kisar dan serai yang dititik dan tumiskan hingga naik minyak
Masukkan santan, ayam goreng, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Letakkan 1/2 kiub ayam. Kacau sebati.
Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.