Thursday, May 12, 2011

UpSiDe DoWn AppLe CaKe Wif MeLtEd ChOcOLaTe

Assalamualaikum...

    Sekali pandang ape ekk??? ni projek semalam, nak menghabiskan stok epal kat dalam peti es tu tp ade lg rupanya...Kek USDACMC ni (panjang gak ek singkatannyer pon) nengok recp kat myresipi. terjah punya terjah, banding punya banding, ni yg jadi pilihan sbb letak serbuk badam.
    Nampak cam kureng chantik ek, sebenarnya gune coklat masakan letak ketul2 kecik tu tp saya letak yg wat topping xabis n tersadai lame dalam peti es tu. Mengganggu penglihatan, jd saya letak jer sbb tu jd camni :)

   Jangan pandang pada rupa sebelom merasa hehehe. Sedap, lembut n rasa manis2 buah, kira kene la dengan selera saya....anak n asben nak rase ke tak? kalau diaorang xnak maknanya saya le kena abiskan, waaaaa tambah lagi la lomak dalam badan niiii. Pepon, jom tengok recp n cube la. Layannnnn :) 10kiu pada empunya recp ni....wallahhh

Upside Down Apple Cake with Melted Chocolate
sumber: noorsha@myresipi

Bahan-bahan ( 3 orang )

    2 biji epal (tak kisah nak pakai hijau @ merah)
    1 sb gula
    1 sb butter cair @ minyak jagung.
    125 gm butter
    3/4 cawan gula pasir - dikisar halus
    1 cawan tepung gandum
    1/2 cawan ground almond
    2 sb susu tepung
    1/4 cawan air
    1 sk esen vanila
    1 sk soda bikarbonat
    1 sk baking powder
    100 gm coklat masakan
    2 biji telur- grade A

Cara-cara


1. Epal dibuang empulur, dan potong nipis. Gaulkan dengan 1 sb gula & 1 sb butter cair @ minyak jagung. Susun dalam loyang dan biarkan sebentar.
2. Cairkan butter, sementara itu pukul telur & gula hingga kembang. Apabila kembang, satukan butter yang telah cair tadi dan esen vanila ke dalam adunan telur. Pukul lagi.
3. Satukan tepung gandum, ground almond, soda bikarbonat, baking powder dan susu tepung dan ayak. masukkan ke dalam adunan telur tadi. kacau hinggga rata kesemuanya.campurkan air dan kacau lagi.
4. Dadukan coklat masakan, gaul dengan sedikit tepung dan masukkan ke dalam adunan yg telah dipukul. kaup balik adunan, tuang ke atas loyang yg telah disusun dengan epal tadi.
5. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 30 minit. hidangkan panas2.. sedap juge kalau nak hidang dengan aiskrim....tapi kalo x de pon x pe... :)