Assalamualaikum...
Selamat pagi semua...baru arini dan saat ini leh online. Lame xupdate blog sbb tuan rumah kurang chat seisi rumah akibat cuaca xmenentu ni ditambah plak dengan kemalasan. Mmmm masak tetap kene masak, tapi bila abis semua kerja dah lewat malam. Faham2 jer la ngan anak kecik yg xnak berjauhan ngan ibunya kan hehehe.
Pagi2 ni nak post jer gambar masakan yg tertangguh ni...Layan jer la ek. Rase malas plak nak criter panjang2 :)
Apam tapai nasi + eno |
Apam ni saya amik recpnya dari biras saya yang memang buat jual kuih-muih dan macam2 lagi la yg dia jual kat Kem Tentera Laut Lumut tu. Dia juga pandai menjahit baju dan langsir, macam2 rekaan dia buat. Eh! terlebih cakap sudahhh hehehe. k la kita nengok recpnya...memang gebus n lembut.
APAM TAPAI NASI
Sumber: k.ana (birasku)
tapai nasi
1 cawan nasi sejuk
ragi 1 sudu kecil - hancurkn dn ayak ats nasi, gaul dn perapkn 3 malam sehingga mnjd tapai
hr ke3.....
1/2 kilo tepng beras
1 cwn gula pasir
1 cwn air ( blender dngn tapai)
blander + dgn tepung beras + 1/2 cwn air ( biar lekat bnyk d' tgn )
perap semalaman
esoknya....
1. adunan di atas + dgn eno 2 peket
kacau naik buih pekat.bolehlah dituang d'dalm acuan dn d'kukus. air kukusan hndklah betul2 panas. api kuat. kalau hndk d'letakkn pewarna pun boleh jg. bila masak keluarkan.. biar seketika, barulah d'keluarkn dr acuan..
ATAUPUN
*1 cawan tapai ( cara membuat tapai seperti di atas )
*1 cawan gula
*2 cawan air
3 cawan tepung beras
*blander bahan yg brtanda sehingga halus.. kemudian tuang ke dalam tepung beras.. gaul sebati..( perapkan semalaman )….kalau nk buat minum petang.. pagi boleh siapkan adunannya.. petang boleh dikukus…
Esoknya.. campurkan eno 1 bungkus kecil ked lm adunan perapan semalam..
Gaul bg eno sebati dan adunan akan kembang dua kali ganda.. panaskan kukusan dan bolehlah mula dikukus. Kukus 15 minit sehingga masak..
Apam yg panas2 tidak boleh dikeluarkan lagi dr acuannya. Tunggu sehingga suam/sejuk..
Kalau tidak, apamnya tidak cantik…