Thursday, June 2, 2011

ApAm & ApAm

Assalamualaikum...

   Dah masuk ari kamis ni, anak kecik dah tido baru dapat post en3. Tak boleh nak on9 kalau anak jaga, baru jer nak on9 kena kacau. Adehhh, anak tido kejap2 susah nak on9 sampai kadang2 tu malas nak on laptop hehehe. 
Apam Pisang ChocMilo
       Apam ni buat ari selasa petang, tengok bahan n cara buat pon mudah. Sebenarnya sebelom2 ni penah buat apam tp xpenah yg jadinya. Bila BW dan tengok gambar cantik2 tu yang tertarik nak buat hehehe.

   Apam ni amik recp kat blog k.ita, masam manis. Bila buat jd lebih mekar plak, masa buat apam mekar dulu xmo jd camni huhuhu. Ape pon memang sedap n lembut n moist apam nih, TQ k.ita dan sumber2 recpnya n saya CnP kat cni plak k :)

APAM PISANG CHOCMILO
sumber : Noorsha

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan milo
1 sudu makan koko
1 sudu teh garam
1 biji telur - pukul sedikit
1 cawan minyak -
1 cawan gula perang @ gula halus -
1 cawan pisang lenyek
1 sudu makan susu cair @ susu segar (optional)
coklat chip secukupnya
hirisan pisang untuk hiasan

Caranya:
1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
2. Ayak bersama tepung gandum, soda bikabonat, baking powder, milo dan serbuk koko. ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, satukan pisang lenyek, minyak @ butter cair, gula, dan susu. kacau hingga larut.
4. Masukkan bahan ayak ke dalam campuran puisang tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga rata.
5. Sudukan adunan dalam paper cup @ mould jelly @ loyang sehingga 3/4 penuh. 
    Taburkan coklat chip di atasnya dan hiaskan dengan hirisan pisang jika suka.
6. Kukus dengan api sederhana selama 15-20 minit.