Tuesday, May 10, 2011

AgAr - AgAr KaRaMeL

Assalamualaikum...


    Tengok k.nor buat agar2 karamel, teringin plak nak buat. Time cuaca panas2 ni sodap makan, godek2 la kat dapo buatnya. Ade serbuk agar2 tp 8gm je so, ubah suai la ckit sukatan airnya. Alhamdulillah jd cume karamelnya kureng jd ckit :) TQ k.nor n mintak ijin CnP cni ek...pepon, Jom layannnn :)

AGAR-AGAR KARAMEL
sumber : CMG
sumber: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 120ml, saya lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard - saya tambah 1 camca lagi...
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir * ~ k.nor guna 3/4 cawan
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.

Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly/serbuk agar2, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.

Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

# bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air, sbb tekstur puding jd keras sket
## dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
### kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb serbuk agar2 tu akan buat adunan akan pejal tak seperti kalau guna jelly