Monday, March 21, 2011

ChiCkEn In BLaCk

Assalamualaikum...
   Dah malam baru nak post en3 ekk n tajuk pon lain macam jer hehehe. Sebenarnya wat ayam madu sticky tapi jd cam nih,
bukan ape, letak kicap pekat tu yang itam lebih ni hehehe. Resipinya amik kat blog k.hana, mintak ijin CnP ekk...pepon sodap giteww leh mkn ngan nasi ayam nih.

RESEPI AYAM MADU STICKY
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil
  • 2 inci halia muda - parut
  • 5 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
  • 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
  • 3-4 sudu besar madu
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara
  • Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
  • Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
  • Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
  • Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
   Ni plak kerapu masam manis tuk asben, wat gune sos sweet sour life jer sonang hehehe. Pepon, jom layannn....

2 comments:

Mas said...

wahhh..ikan 3 rasa tu sedappp..
ayam tu hitam tak pe..janji sedapp ...he..he..

StarAnise said...

hahaha tol k.mas, w/pon itam tp sodappp...