Thursday, April 28, 2011

Kuih Abok2 Sagu Lapis

   Ni pon masakan semalam juge....xsempat nak post. Buat 1 loyang kecik je sbb saya sorang je yang makan kuih ni, yang lain diorang memang xsuko. Nak buat dalam daun pisang, xade kalau tak lagi sedap n wangi. Tengok rancangan Dapur Nyonya, diorang buat lebih kurang jer tapi xguna gula merah. Digunakan gula putih ja, yang ni saya letak kedua-duanya. 
KUIH ABOK2 SAGU LAPIS

Bahan2:
1/2 cawan sagu merah
1/2 cawan sagu putih
1/2 cawan sagu ijau
Kelapa ikut citarasa, klu suke lebih letak banyak ckit.
gula putih ikut kemanisan masing2 - saya letak +- 3-4 sudu besar dlm setiap sagu
gula merah pon ikut kemanisan - saya tabur sikit saja +- 1-2 sudu besar
sedikit garam

caranya:
Rendam sagu hingga kembang, toskan dan gaul dengan kelapa, gula dan garam. kemudian letak lapisan sagu pertama dan tabur gula merah. Kemudian lapisan sagu, tabur gula merah dan seterusnya smpai abis. Kukus lebih kurang 20 minit, biar sejuk baru potong.

 

2 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi khamis StarAnise...
Biasalah kalau ada anak kecil..nak tido meragam..kalau tak tido kite pulak yg tak blh buat keje..x pe esok2 bila dh besar sikit kurang lah meragam & kereneh nye :)
Nasi Pot Chicken tuh senang jer nak msk..msk nasi dlm peruik electric lps tuh bahan2 ditumis sampai msk. Tuangkan bahan kedlm peruik nasi & tekan on sekali biar nasi & lauk2 tuh masak sekali lagi..try lah :)
pssst... kek tuh nama jer cam seram... kalau dh mkn hehehe x hingat dunia ki3x

Hanim said...

mama hawa, hehehe klu bab2 kek ni bila sedap dah xhengat la nama cantik ke tak, tgok2 dah abis he3.