Monday, May 23, 2011

Blended Moist Chocolate cake

Assalamualaikum...

   Kek coklat lagi...patut la muncitt perot hahaha. Kek ni buat ari sabtu malam, xboleh ikut asben gi dinner kilang kat genting, godek2 la kat dapo tu try recp baru....sebab just gune blander jer cam kek oren tu jd try la n kukus dalam oben sbb pengukus kecik n rendah, kang masuk wap plak.
    Resipi asal amik kat kongsi resipi yg dibuat oleh saudari lieza reza. Nama asalnya Kek Span Coklat Kukus tp memandangkan bila dah masak jd lembab n senang je just blander jd saya tukar namanya...maap ye tuan punya recp ni hehehe sebab gambar yg sebenar xtau camne teksturnya. Kalau nak cube leh la tengok recp kat bawah ni ek. Jom layannnn :)

KEK SPAN COKLAT KUKUS
Sumber : lieza reza @ facebook


Bahan:
1 CAWAN GULA

1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN MINYAK 
2 BIJI TELUR 
1 CAWAN AIR SUAM 
= BLENDER, TUANG DALAM BEKAS

2 CAWAN TEPUNG GANDUM + 1 CAWAN SERBUK KOKO + 1 SUDU BAKING POWDER + 1 SUDU SODA BIKARBONAT = AYAK DAN TUANG DALAM BAHAN BLENDER TADI
KACAU SAMAPI SEBATI DAN KUKUS SELAMA 1 JAM ATAU HINGGA MASAK.

* PANASKAN ACUAN SEBELUM TUANG ADUNAN

4 comments:

izahdaut said...

nama kek ni mcm yang baru saya skodeng kat myR. tapi lain sikit resepinya tu. sedap ye? ishh mula la nak menggila ngan kek coklat ni. hehehe

Kasih Ibu said...

mudahla caranya..nak kena try ni...nampak pun amat2 mnyelerakan...

Mas said...

tu la...lain dari lain kek ni...
masuk list..
boleh try nanti...he..he..

hhmm..pisang tu..mas guna pisang berangan untuk buat kek dan kuih....

StarAnise said...

izah, lebih kurang cam kek oren tu je kan? moist kek ni try la :)

kasih ibu, yup memang mudah cam wat kek oren...

mas, try jgn xtry hehehe. ooo pisang berangan, kene berangan-rangan :)