Assalamualaikum...
Belum tido lagi saya time nih, baru je sudah wat 'quick bread' ni tuk balik kampung pas subuh nanti. Cuti sekolah kan...anak kecik pon tido lewat, tengah BZ buat kek ni dia jaga. Nasib la dah adun semua tinggal nak bako jer hehehe.
'Quick Bread' Coklat Kacang |
Ni lah dia...nak kata kek, namanya quick bread? tapi sedap. Garing di luar dan gebu di dalam cam kek pon ada :) cube la ye, sedap ke tak tp pada tekak saya ok, sedap ditambah makan dengan buah-buahan segar. Saya makan dengan whip cream jer sbb kat atasnya saya dah tabur coklat chip.
Ni rupa bahagian atasnya....memang merekah cam ni n garing kat luar....kalau makan nagan eskrim pon sedap ni :) Jom layan Recpnya....
Sumber: koleksi coklat (siri 7), oleh NOR AINI ADNAN
Bahan2:
55gm serbuk coklat
300gm tepung serbaguna
1 1/2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
200gm gula perang
1 biji telur
75gm mentega @ marjerin
250ml susu segar*
1 sudu besar cuka epal* (xde cuka epal, guna jus limau nipis jer) - satukan bhn bertanda ni dan biar selama 20minit
1 sudu kecil esen vanila
Hiasan
Parutan coklat bersusu
kacang kisar
Buahan cincang spt stoberi dll.
Caranya :
1. Campur semua bahan dan kacau rata (saya ayak bhn kering, baru campur dlm bhn basah)
2. Tuang ke dalam acuan berukuran 20cm x 24cm, beralas kertas serap minyak. (saya guna acuan roti)
3. Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah selama 30-40 minit hingga gebu dan garing. (ikut oven masing2)
4. Keluarkan dari oven dan hias dengan bahan hiasan. (ikut citarasa masing2)
No comments:
Post a Comment