Friday, January 14, 2011

BeRsiaRaN KeMbAli

Assalamualaikum...

   Dah lama saya xupdate, arini br berkesempatan sbb anak tido. Badan pon rase penat urus anak2 (tido xcukup...he3) cam ni la bila dah jd isteri n ibu. Kena buat juga la sbb dah jd tanggungjawab kan...Anak pon dah dua bulan, semangat anak saya. Kelmarin gi kinik dah 5.8kg beratnya, kene cucuk plak nasib la nangis kejap ja. Pasni rutin biasa sibuk la klu nak update blog pon tgok keadaan...
Ni la gmbr anak, Anas Shazwan n kakaknya...

    Ok stakat ni dulu ek...anak dah bangun kene stop dulu nanti update lagi, byee n assalamualaikum...

Tuesday, September 7, 2010

BALIK KG....OOO BALIK KG....

ASSALAMUALAIKUM....

   Fuhhh lame betol xpost en3, bukan ape rasa malas ya amat. Masak pon xsmpat nak snap ape yg dimasak hehehe. Sok or lusa balik kg may be tahun depan plak ye kengkawan saya post en3 sbb balik kg ni trus dok kg sampai bersalin n abis pantang....lame gak ek. Jadi dikesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN ANDAI TERSALAH KATA DALAM EN3 BLOG NIE EKK. HALAL SEMUA APA2 RECP YG DAH CNP KAT CNI JUGA DOAKAN LA SEMOGA SAYA SELAMAT BERSALIN....terima kasih. Juga jemput la sesape yg tahu kg saya tu sudi2 la datang pd hari raya ke-3....
   Kat cni gak tgok jer la gmbr masak yg lepas2 hehehe. Dah nak abis pose br nak letak gmbr ekk, peponnnn layannnn :)))

sekut raya yg pemes n paling senang nak wat :)
Puding sagu try dr blog izah, sedap tp santan tu tukar guna air soya...sedap, rase cam cendol plak. TQ izah :)
Kek keju kentang try recp dr majalah SEDAP keluaran bile tah :)
Puding coklat amik dr blog k.hanamemories, sedap :)
  Sekian, Wassalam...jumpe lagi.....:))

Friday, August 20, 2010

Assalamualaikum....
 
  

   Nie la menu semalam, burger mesia n ikan pekasam. Burger mesia tu try recp dr blog izah muffin n cik Mat kita tu...kat blog izah guna air biasa n cik mat gune susu segar. memandangkan ada susu lebih so, saya letak susu n gune tepung roti yg ade ckit lagi tu. Klu sesape nak try leh la klik link tu ekk. 
   Pekasam tu plak mkn dengan nasi lemak. Pekasam dari kampung, alhamdulillah....sedap. Nasi lemaknya cam biasa la ekk semua orang dah 'terror' wat hehehe. Pepon jom layannn....

Thursday, August 19, 2010

En3 TaK bErGaMbAr

Assalamualaikum....
 
   Selamat pagi semua....awal plak arini post entri, tah tetibe rasanya nak menaip. Mmm...arini xde gembar masakan sbb masak biase2 je. Semalam wat nasi goreng oregano amik dr blog k.ummi home sweet home, sedap tp anak n asben mkn ckit je...nasib le wat ckit n setengah lg wat nasi goreng ikan masin. Nak amik gambar bateri kamera plak abis, anak la tu suke main2 sampai abis baterinya so xsempat nak bergambar. Klu sesape nak try recpnya boleh la klik link k.ummi tu ye....pepon, cau dulu hehehe.

Friday, August 13, 2010

Assalamualaikum...

   Selamat pagi jumaat semua...dah masuk 3 ari dah kite berpuase ekk, dah ade dah orang mula wat biskut raya hehehe. Biase la kan....lama xpost en3, arini post masakan yg semalam jer.
Tepung pelita  
    Semalam teringin plak nak wat nih, pas jelajah blog2 nampak recp nih kat umah k.yati. Try la buat menjadi n senang plak tu n yg pentingnya sedap....mintak halal CnP kat cni ek kak, tuk sesape nak mencubanya...jom layannnn.

TEPUNG PELITA (dr blog k.yati, asal dr yani MYR)

Bahan A

* 1 cawan tepung beras
* 1 cawan gula
* 5 cawan air
* 4 helai daun pandan dikisar
* pewarna hijau atau esen pandan
* 1 sudu kecil air kapur

Bahan B

* 4 sudu besar tepung beras(rata)
* 4 cawan santan
* sedikit garam

Cara-cara

   1. Tepung beras( yg 1 cwn), air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
   2. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
   3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
   4. Sementara itu satukan santan, tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati  dan ketepikan.
   5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
   6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
   7. Sejukkan. Setelah sejuk bolehlah di makan.


Sunday, August 8, 2010

Assalamualaikum...

Sarapan pagi nih, koey teow goreng basah.

   Pau mantau wat ari jumaat petang n mkn sarapan pg sabtu sbb nak kuar KL. Tak same la kan...cam yg beli tu, ini dah rupe cam pau siput plak hehehe tp klu mkn panas2 n cicah plak ngan sambal ke perghhhh sodappp hahaha. Pepon, layannnn....

Friday, August 6, 2010

KARIPAP LAGI...

Assalamualaikum...

sebelom digoreng
Selepas digoreng
    Hari nie sarapan karipap lagi...aritu try wat karipap bakar, abis gak la smpai malam makannyer...anak sampai xmkn nasi hehehe sedap la kot. Nak mengabiskan inti tu, wat la yg goreng ni plak. Semalam wat donut kentang, sedap la. Tuk anak letak topping coklat, sampai pg nih dia mkn sbb ade lagi 3bj n semlm pon dia xmkn nasi...kenyang mkn kuih hahaha.

    Ni la rupanya, nak2 plak mkn time panas2 + ngan kelaparan pergh....maunya 5bj leh abis hahaha. Tengok recpnya kat bawah ek, mintak ijin k.Suzi ek tuk CnP dr blog sape tah saya amik link ni...sori lupe plak. Nanti saya letak linknya k...pepon, jom layan....

Donat Kentang (blog k.suzi-recp dan cerita perantau)

    * 4 cawan tepung gandum
    * 3 sudu marjerin
    * 3 sudu susu pekat
    * 1 susu kecil garam
    * 1 cawan air
    * 1 peket yis
    * 1 biji kentang (rebus n lenyek sekuat hati hehehe…)

   1. Blend sume bahan tu (kecuali tepung).
   2. Then uli n simpan dlm peti sejuk selama 1/2 jam hingga 1 jam.
   3. Lps tu puan2 blh la bentuk2an seperti donat (atau bentuk2 lain yg puan2 suke). kemudian goreng la sehingga kuning keemas-emasan.
   4. Setelah itu blh la puan2 gaul dlm gula halus sesedap rasa.u