Thursday, July 21, 2011

CREPES DURIAN

Assalamualaikum...

    Sekali pandang cam kuih ketayap la plak kan? ala....adik bradik le tu hehehe. Memandangkan ade duyan dlm peti es tu, jadi saya try buat nih.  Bila makan sejuk dan kalau ade eskrim lagi besttt. Saya letak isi durian ngan whipp cream yg picit tu jer....sedap la ngan kulitnya yg lembut.

    Kulitnya saya cube recp dalam asian food channel oleh chef Xu's tol ke tak ek, lupe dah. Dari Taiwan kalau xsalah la....Jom layannnn

Bahan2 :
250ml susu segar
2 biji telur
130gm tepung gandum
asen vanila (optional)
minyak salad@butter cair@ minyak jagung (agak2, saya letak 1 sudu besar)
sikit air, kalau adunan pekat 
caranya:
1. Satukan tepung dan telur, gaul sebati. Tambah susu, kacau. kalau pekat, tambah air sikit.
2. Tapis adunan dan masukkan minyak. Sapu pan ngan sedikit minyak@butter dan dadarkan menjadi bulat. Letak inti yang disukai, hidangkan....

2 comments:

Anna Qawina said...

ish..ish..cemana rasa ye boh doyan & aiskrim? sedap tak? lemak2 gitu ye..

Hanim said...

anna, isi doyan kat dalam...eskrim letak luar la. sejuk2 sedap tu...skrg xleh nak beli eskrim sbb anak2 batuk xbaik2 lagu.