Wednesday, August 3, 2011

KaRiPaP BeSaR PuNyAAAA!

Assalamualaikum...

   Sebelom tu saya nak letak dulu kad salam ramadhan dari izah ni. Baru arini saya leh update, banyak yang miss. Anak kecik ni xleh nak tinggal kejap, baru jer on laptop dah nangis.....banyak gak menu2 yg tertangguh tuk disiarkan :) pepon kita layan jer la yg terbaru k.

dari Izah, cantik kan? TQ izah...


   Asalnya karipap ni nak buat tuk berbuka semalam, sedang menguli tepung anak kecik dah nangis2. Kakak nak main pon xnak, nak saya gendong....terbengkalai tepungnya. Bila somi balik baru sudah uli tepung, last2 time sahur tadi baru goreng. Huh! adik kalau dah merengek tu sampai xleh nak buat keje ape pon dalam umah ni, nak berkepit ngan ibu huhuhu. 

   Karipap telur besar yang simple, cam karipap biasa kulitnya cuma kita besarkan dan intinya letak telur. telur tu cam kita nak buat telur dadar, letak bawang, cili n daun sup or apa2 bahan yang anda suke la...saya guna piring tuk letak lauk goreng tu lebih kurang 6inci, yg dalam ckit dasarnya. Canai kulit biar besar ckit dr pinggan supaya kita boleh klim nanti.

    Mak saya selalu buat karipap ni dan masa dia datang umah adik aritu xsempat nak letak kat blog nih. Lupe plak nak tanya kat mane dia dapatkan recp ni tp senang jer kan intinya tu dan kita boleh pelbagaikan inti mengikut kesukaan kita. Saya buat ni pon sebab somi dan anak suka giant karipap katanya dan leh abis 2biji. Pepon jom layannn sblom anak kecik kacau ;)

   Recp xde ek sbb semua orang tau kan camne nak buat karipap...cume gunakan piring yg dalam ckit dasarnya supaya bila kita lipat telur tu xmeleleh keluar dan mudah untuk klim tepinya....:)

10 comments:

Ctnaemah said...

Anim..nnt nak try laa karipap giant ni ..nampak mcm best aje :)

izahdaut said...

ooo ni mcm satu resepi tu..apa nama ek.. roti bawalean ke apa ke.. mcm ni la.. tapi bukan nama karipap.. tq ye sudi amik kad tu. napa si kecik tak sihat ke nak merengek ngan mama dia je.. heheh

Sofea said...

singgah intai2 resepi yg menarik

Hanim said...

Ctnaemah, try la cuma buat bg besar je :)

Hanim said...

izah, ya ke? xpenah nengok :) anak ni tak la xleh nengok ibu dia buat keja ckit nak kepit je hehehe. bayangkan kita baru je bg tido n gi solat, elok abis solat je dia jaga. pastu xnak tido dah, xsmpai 10minit huh! penin2

Hanim said...

Sofea, intai la tp xmenarik sangat hehehe. masih blajar lagi...:)

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan...brp th umur bb tu...kecik lg mmg la nak berkepit dgn mamakan...nnt sy besar mama plk rindu nak berkepit dgn sy...hihiii...

menarik nmpk karipap tu...mesti sedap...biasa guna telur rebus, yg ini telur mentah kan...kena hati2 la ms nak kelim kan...

menjawab soklan hanim tu, bulat2 warna warni tu brg2 jahitan bukan gula2...sajer nak bg berseri gmbr..

anymz said...

biasa la anak kecik2 ni hanim..
akak dulu pun cenggitu jugak..sambil masak sambil dukung pun ada..part yg amat payah sekali bila kita sakit perut nak melabur,dia pulak takmo lepaskan nenen...aduuuuuuh...bisa bonar..hehe
eh karipap..buat sendiri pun okay gak ptg nanti ni kan?

Hanim said...

Lovely kitchen, laaa ingatkan gula2 hehehe cantikk. nak masuk 9bln kak...tu yg jd cmtu. ha'ah kak masa nak klim tu kena ati2 dan klim kemas2 klu tak bocor :) tp klu piring tu dasar dlm ok xlimpah kluar. slamt berpuasa...

Hanim said...

k.anim, tol tu kak smpai geram gak le kdg2 tu hehehe sabo jer la. time melabor tu yg susah tu terpaksa tinggal tp stakat ni ok lg la hehehe. leh la bUat tuk ber bukananti..:)