Thursday, September 29, 2011

TiRaMiSu SiMpLe

Assalamualaikum...

   Lame xupdate blog nih, rasa malas la plak padahal ada masakan yang nak masukkan dalam nih. Asyik tertangguh jer nak2 anak kecik ni wat hal, lagiiii la malas nak update. Bila anak tido nak buat kerja lain, bila dia bangun saya on jer laptop die pon nak main tu yg tensyen ckit tu.

   Takmo cakap banyak sementara anak tido tu nak post gak en3 arini tp yg lepas2 je ye hehehe. Teringgin sangat dan dah ada dalam list pon nak buat tiramisu ni tp ye la kan sbb saya sorang jer yg nak mknnya. Last2 buat gak tu pon sbb jiran kasi bahulu banyak jd hentam je la letak bahulu hehehe.


   Recp tiramisu ni saya ambil dari blog k.nor, simple tp sedap cume saya letak baulu tu dan bau telur ckit la dan rase masam2 sbb letak yougart kan...anak pompuan saya makan yg putih tu je, baulu die xnak. Abis dia makan semua keju tu tinggal baulu tu jer dah rongak hehehe. 

    Saya cube setengah dulu nak tau sedap ke tak dan dapat la 3 mangkuk kecil tu. Lain kali leh la buat banyak dan letak kek span plak kot2 anak suke dan makan semua. Lebik cantik klu letak dalam gelas kecil kan? Trima kasih k.nor n tuan punya recp asal ek, saya CnP kat cni plak :) Jom Layannn.

TIRAMISU
sumber: k.hanieliza
intai blog: k.nor

Bahan A (saya buat 1/2 adunan jer)
24 keping biskut tiramisu (letak bahulu)
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan - xde nescafe hentam jer kopi kasi pekat ckit :)
serbuk koko

Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh

Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu..tapi memang sedappp..

 

4 comments:

Ucu Faridah said...

sedapnye tiramisu...tak tahan dibuatnya..telan air liur ajelah..

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Hari tu...p belajar buat cheese kek & semua jenis cheese.termasuk Tiramisu ni..Menyesal gak...pasal semua kek ni leh dpt kat internet ja..x susah mana nk buat.buang duit ja..Tiramisu ni buat masa belajaq ja..akak sorang ja makan.Tmbah KILO..he..he..

Hanim said...

ucu, buat la ucu...senang gak tu :)

Hanim said...

k.norli, saya wat ckit ja sbb tringin nak rasa...wat 1/2 adunan ja kak.