Assalamualaikum...
Arini en3 yg tertangguh ye...xde yg baru lagi. Ni pon yg ari sabtu lepas, post kek dulu aritu hehehe. ye la sbb kek sedap kannnn hehehe, ayam percik nih kuahnyer buatan kampung. Lame kuah ni masa raya aritu lg bawak balik dr kg hahaha tp saya simpan dlm freezer biar keras lgpon masak lame kuahnya lmbat la basi.
Ayam ni kalau bakar gune arang or sabut baru la best tp saya guna grill pan jer...xguna oben pon, cepat ckit. Tergaring ckit kat kulitnya tu, kalau kat kg ayam nih pemes time bulan puase sbb ada yg jual guna recp nih.
Kalau raya pon family saya suke guna kuah ni sbb sedap. Recp ni tuk 3ekor ayam jd pandai2 la agak2 ek kalau nak buat ckit, Jom saya kongsi recpnya di sini....Layannnn :))
SOS AYAM PERCIK
Bahan2:
3 ekor ayam (potong saiz ikut kesukaan masing2)
1 sudu jintan manis*
10 biji bawang merah*
10 ulas bawang putih*
3 labu bawang besar*
10-15 tgkai cili kering* - boleh lebihkan klu nak pedas
10-15 tgkai cili kering* - boleh lebihkan klu nak pedas
santan
sos cili
2 biji lobak merah*
50 sen halia* (brape cm ek hehehe sya ikut jer recp yg ado ni)
Garam dan gula secukupnya...
minyak secukupnya
Caranya:
1. Ayam dilumur kunyit sedikit dan dikukus separuh masak. boleh gak letakkan serai dan halia dlm air kukusan kalau nak, klu xnak pon xpe...
2. Mesin semua bahan yg bertanda dengan minyak masak dan campurkan santan dan sos cili. Masak hingga sebati dan pekat, perasakan dengan garam dan gula.
3. Celupkan ayam td dalam sos dan bakar hingga masak. masa bakar tu klu kering kuahnya percik2 lg... siramkan sos yg lebih tu atas ayam yang dah masak waktu nak makan...:)
# santan dan sos cili ikut selera masing2 la ye klu nak yg berlomak lebih la santan dan sos cili pon ikut selera masing2. Mak saya buat pon agak2 katanya, dan sos ni rasanya manis2 pedas gitu...(xla manis sangat k)
Garam dan gula secukupnya...
minyak secukupnya
Caranya:
1. Ayam dilumur kunyit sedikit dan dikukus separuh masak. boleh gak letakkan serai dan halia dlm air kukusan kalau nak, klu xnak pon xpe...
2. Mesin semua bahan yg bertanda dengan minyak masak dan campurkan santan dan sos cili. Masak hingga sebati dan pekat, perasakan dengan garam dan gula.
3. Celupkan ayam td dalam sos dan bakar hingga masak. masa bakar tu klu kering kuahnya percik2 lg... siramkan sos yg lebih tu atas ayam yang dah masak waktu nak makan...:)
# santan dan sos cili ikut selera masing2 la ye klu nak yg berlomak lebih la santan dan sos cili pon ikut selera masing2. Mak saya buat pon agak2 katanya, dan sos ni rasanya manis2 pedas gitu...(xla manis sangat k)
2 comments:
salam hanim..woo selera tu lama pulak x buat ayam percik...last mkn pun buat posa kemarin..nnt nak kena beli aym dulu.hehh
w,salam...gmbr xmenarik hehehe xpandai nak amik gmbr. pe pon memang sedap kan sekali-sekala mkn ayam percik. saya buat 1/2 ekor pon xcukup hehehe
Post a Comment