Monday, October 17, 2011

AKHIRNYA....

Assalamualaikum...

   Selamat pagi semua...arini nak post en3 nih, selalunya lewat dan asyik tertangguh jer. Semalam ada projek yg lame dalam list tu dan akhirnya tertunai la sudah....
   Ramai yg dah mencuba kan kek nih, saya tengok kat blog k.ita masam manis tu. Tergoda trus dengan gambo yang menawan dan terus masuk list nak buat. Cheese kek yang buat aritu pon dah abis dan xpuas lagi nak makan kek, jadi bermula la projek kek karamel ni...


  

    Mulanya takut gak nak buat sbb k.ita pon 7x buat baru jd katanya. Maka dengan berhati-hati saya buat dan dibantu oleh anak saya, si kakak. Macam2 color dia suruh buat tp saya buat color nih, oben saya kecil jadi saya buat dua loyang memandangkan xmuat yg besar....mencabar gak la nak buat nih tp bila menjadi tu yang seronok. Kek yang bulat ni dah selamat bg suami bawak ke tempat kerja, dah lebih kan...biar la diorang rase camna lgpon klu dibiarkan dlm peti es tu alamatnya semua saya makan hahaha.


KEK PUDING KARAMEL 
   Saya kurang puas hati lagi sbb pudingnya nipis plak walaupon memang menjadi. Nak buat lagi lain kali, memang sedap, lembut dan gebu....masa amik gambar nih kol 4pagi. Xsabar nak makan la katakan hehehe, pas jer nyusukan anak teringat kek itu. Snap gambr tu trus makan dikala sejuk, Perghhh memang sodap...satu loyang tu pon xcukup hehehe. 

   Selagi ade dalm peti es tu sekali buka sekali ngap :)) Pepon terima kasih k.ita dan sumber2 yg sewaktu dengannya atas recp yg best nih dan sesiapa nak mencubanya leh tengok recp disini beserta step by step lagi...Jom layannnn.

 

7 comments:

izahdaut said...

wah dah buat kek glem ni ye. saya pernah buat tahun lepas je. tahun ni belum lagi. hanim sebenarnya saya ukur guna sudu biasanya je. bukan sukatan metriks punya. saya pernah buat agar2 guna 1 sb..tapi sudu makn tu je.dan saya gunaakan serbuk 10gm. jadinya 1sb rata tu bersamaan 5gm la. sebab elok je dapat 2 sudu makan rata. ni sudu biasa tau. bukan yang mertiks. aduhaii hope dapat membantu ye

izahdaut said...

alamak hanim.. silapppppp
btul betul 1sb bersamaan 10gm... jadinya 1/2 sudu besar la lebih kurang 5gm. maaf ye..nasib baik tanya balik...

Hanim said...

izahdaut, hehehe xpe2 atlis leh ingat balik klu lupe kan? tima kasih yee

Ucu Faridah said...

amboi2 sampai 4 pg baru siap..hebat2...
tapi itulah kan kita ni kalau suka pada benda yg dibuat tak kisah penat ke anak nk susu ke seronok ajer lagi2 hasil kejadian yg memang mantop...
ucu blm buat lagi .... takut..takut tak pandai berenti mkn lah pulak nanti...

ingat tu..cikgu dah ajar....(ceh wah..)

Hanim said...

ucu, memang xbrenti nak mkn...cik abg rase ckit ja hehehe yg lain byk isteri dia ngap. mau tak, sekali buka peti es, sekali potong hahaha tu br yg kecik klu besar rasanya byk la lomak dlm bdn nih....

sekamar rindu said...

kek yang sangat sedapp..:)

Hanim said...

sekamar rindu, memanggg sedap xcukup 1loyang kena buat lg hehehe