Assalamualaikum...
Lame saya xupdate blog nih kan? lame lptop nih on tp xleh nak update ckit ade er yg ganggu hehehe. Sekarang semua dah tidur, baru leh nak update. mata pon dah ngantuk dah nih huhuhu, xmo bebel panjang2 la ek.
Kek nih buat ari khamis lg tapi dah abis U....xcantik kan? salah teknikal mase bako tu ...tp rase memang sodap la. Rupa jer yang tak cantikkk hehehe. Sedikit plak dapat dikala sedap, pastu esoknyer ada sedara dari kedah plak datang...langkah kaki kanan la diorang, dapat la rase sorang ckit. Ni pon tinggal baki ckit jer baru teringat nak post, gmbar pon yg ado jer la ek hehehe.
Resipi pon simple dan sesuai ngan namanya, saya tengok kat blog FIZA NORDIN & MYRESIPI oleh BAIDURI. TQ ye dengan recp yg mudah ni, lain kali buat banyak ckit....xpuas makan la. Kali ni base dia saya gune biskut choc fugde 1 bungkus, sedap gabungan biskut coklat tu ngan cis. Saya CnP plak kat cni sebagai rujukan...
Sumber : Biduri @ MyR
CnP: blog fizanordin
Bahan2:
250g cream cheese
200ml fresh krim @ plain yogurt (aku guna whipping krim) sy pon guna whip krim
2sb jus lemon - ganti jus oren
3sb tepung gandum
2 biji telur
90g gula
base: 30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)
1/4 cawan butter - cairkan. (saya guna recp ni ikut k.ita masam manis tp 15keping ja biskut sbb loyang kecil)
Cara2:
Panaskan oven 170c.
Sapu loyang dengan butter @ alas dengan kertas.
Masuk semua bahan dalam mixer atau blender, mix sampai sebati dan berkrim.
Masuk dlm loyang dan bakar 40 - 45 minit.
Lepas 30 min, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil untuk elak permukaan kek hangus.
Dah masak, sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidang
No comments:
Post a Comment