Wednesday, October 2, 2013

KEK KASTARD PANDAN

 
 
 
Assalamu'alaikum...
 
 
 
   MasyaaAllah... lama sungguh saya xupdate blog ni...dah bersawang banyak dah kalau ada labah2 hehehe. Malas sungguh kan? Ni baru terasa nak update, terima kasih la kawan2 yg masih lagi sudi menjengah blog saya ni.
 
 
   Harini nak letak en3 kek yg dah abis pon...lama sangat teringin nak merasa tp orang dalam rumah ni xsuke kek lain selain cheese cake. Kebetulan mak datang dr kampong jd sy buat la kek ni, ternyata memang sedap ye kek ni....
 
 
 
 
buat sebiji puas makan, mak pon suke dan sedap katanya...bau harum daun pandan rase xsabar nak makan. Makan plak masa sejuk2 mmmm wallahhh. Tak rugi mencuba...
 
 
 

 
Ni gambar yang dah dipotong, xcantik la dalamnya sbb sy guna kek cipon yg beli jer sbb xrajin nak buat hahaha dan potong ngan benang jd camtu plak...sedayyy la...bila tarik benang dia kecut ke dalam. Memandangkan dah try buat n mkn, mungkin ni la yg pertama dan terakhir huhuhu.
 
 
 
   Kek ni resepinya saya amik dalam myresipi oleh sweet4ever, terima kasih ye utk resipi yang sedap ni. Saya share di sini untuk orang lain mencuba, ramai yg dah cuba dan bisnes dah pon cuma saya jer yang ketinggalan hahaha. Ape pon, jom layannn :)
 
 



KEK KASTARD PANDAN
 
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
 
1 biji kek span pandan
bahan (A)
gula kastor -180gram ( guna lebih kurang 1cwn metric)
air daun pandan - 500ML
serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan/ 10gm
 
bahan (B)
santan pekat - 400ML (saya guna sekotak santan 200ml tmbh air jdkan 500ml)
tepong hoen kwee hijau - 85gram (saya guna satu tiub tu 100gm)
pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
secubit garam
 
UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara
1.kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
7.letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
8.hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
10.kek yang dah kena makan...hehhehe
11.kek kastad yang dihias guna ising...hehhe yang nie kawan yang nak deco sendiri....tapi boley la...
12.tepong hoen kwee jenama Mas Ajoe.


No comments: