Friday, October 18, 2013

MENU SIMPLE DI AIDILADHA...

Assalamu'alaikum...


   Salam Aidiladha untuk blogger2 semua.....terima kasih kerana ada lagi yg sudi jengah blog saya ni ye. Malas sungguh sejak kebelakangan nih nak update blog, FB pon jap on off huhuhu. Raya korban baru ni xdapat nak balik kampung sebab asben cuti satu hari jer...ye la...kerja swasta ni kan...nak amik cuti pon dah xbanyak cuti, kang kalau ade kecemasan orang dalam rumah ni dah xleh cuti.

   Keputusannya beraya la...kat bentong ni hehehe, menu untuk raya pon yang biasa2 ajer...KETUPAT, RENDANG DAN KEK. Kasi la jiran ckit...dan lawatan 2 buah rumah, tu jer..boring kan?

   


   Kali pertama buat dulu, dah tekad xnak buat dah la sebab saya sorang jer yg makan...asben dan anak2 xmakan pon....tapi bila tengok k.nor@secubitgaram buat, teringin plak nak buat memandangkan telor pon banyak. Akhirnya menjadi gak buat kali ke2 nih, alhamdulillah...



   Lupe plak nak snap sebijik, dah potong nak kasi jiran baru teringat heheh. Apapon memang best la kek ni kan...klalau tak xkan la...laris di pasaran hehehe. K.nor, saya mintak izin copy kat cni plak ye.... ;) Jom layannn...

KEK PUDING KARAMEL

resipi : Munira Bahrom
sumber : Sally & K.Nor

(A) utk buat gula hangus/karamel
2 sudu besar gula

Tabur gula dalam loyang n masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Jangan kacau gula, nanti gula berketul. Ketepikan.

(B) ~ kastard (mekasih Sally)
4 biji kuning telur + 1 biji telur ~ k.nor guna 3 kuning telur + 1 biji telur (whole egg)
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat (lebih kurang 150gm)
1 sb tepung kastard
75 ml air
1 sk vanila

Cara:
Bancuh tepung kastard bersama air hingga sebati.
Masukkan kesemua bahan2 lain ke dalam bancuhan tepung kastad dan air.
Kacau dengan perlahan2 (jgn sampai berbuih)

(C) merinque
6 biji putih telor(pastikan jgn tercampor skitpun telor kuning)
70g castor
1 sudu teh krim of tartar (boleh gantikan dgn jus lemon/limau nipis/kasturi)

pukul sampai adunan jadi pekat dan bertanduk, ketepikan
(kalu kita terbalikkan bekas,adunan xtak jatuh. kalu jatuh, mknanya belum jadi..pastikan putih telur tk tercampur skit pun dgn kuning telur. pastikan jgk bekas utk letak putih telur dan mixer kering.)

(D) lapisan kek
140g tepung gandum
1sudu teh baking powder
70g gula kastor ~ k.nor guna 60gm aje
3 biji telor kuning
135ml air biasa
45ml minyak masak

Pukul telor kuning, minyak dan air sampai gebu dan bertukar ke kaler putih.
Pastu masukkan gula, pukul lg sampai naik 1x ganda.
Kemudian masukkan tepung n baking powder yg dah diayak terlebih dahulu.
Pukul lagi dgn perlahan2an.

Masukkan bahan B kedalam A. (k.nor tapis direct adunan kastard ke dalam loyang)
Campurkan adunan C & D,gaul dgn senduk/spatula hingg sebati.
Bahagikan kpd beberapa bahagian dan letak warne & paste kalu nak.
(cthnye,letak warna hijau(paste pandan),warne pink(paste strawberry)..
Masukkan dalam loyang karamel.

Caranya, ambil 1 senduk mana2 warna, letak tgh2 loyang, x payah ratakan, kmudian ambil warna lain pulak, letak kat tgh2 warna yg 1st td, begitulah seterusnya sampai adunan habis, barulah jd belang2.
Bakar cara waterbath. (maknanye letak loyang adunan kek ke dalm loyang yg lg besar,pastu isi air panas ,pastu baru bakar) dlm oven yg telah dipanaskan dgn suhu 170C 45 - 50 min (api bawah sahaja) k.nor guna suhu 160C, bakar selama 40 min dan turunkan suhu kepada 150C dan bakar lagi selama 30 min.


   Buat gak bihun sup tp xsempat nak bergambar...asben suruh wat nasi nak jemput kwn2 datang tp saya rase penat la ngan anak kecik lg yg suke jer kacau kalau saya buat kerja. Last2 buat bihun sup jer.... Jom layan jer... :)



2 comments:

Noor Zaleha Jaafar said...

Assalam....kek ni memang sedap!!!! akak kalu buat...x sempat 30min...clear semua. Tpi tunggu anak anak semua balik baru akak bleh buat....EHMm....YUMMY...!!!!

Hanim said...

wa'alaikumussalam....
saya makan sorg jer kak...tu pon nasib kasi jiran sama. diorg ni xlayan kek cam ni...tu ade lg ckit,adoiii bertambah la lemak2.