Saturday, April 30, 2011

CuCuR KuCai & TaUgEh

Assalamualaikum...

    Sarapan pagi ni, cucur jer sbb jap dah nak tolak ke KL sopin timeee :). Buat simple jer la tuk sarapan...Recp? xyah recp sbb semua orang dah tahu buat malah ade yang lebih pakar dari saya kan....cumanya saya gune air panas tuk melembutkan adunan. Pepon, jom layannnn...

Friday, April 29, 2011

BuBuR SuP

Assalamualaikum...

    Ni menu semalam jer, kalau ade menu baru asyik lambat post jer kan? he3 mengalahkan org yg kerja. Kerja la tu...kerja uruskan rumah tangga hahaha. Bubur ni buat sbb dah lame xmakan bubur n sup jd, BW3 jumpe recp ni yg dah diCnp dalam list. Ape lagiii campak jer dlm peyuk nasi tu...Xnampak berkuah sangat sbb dah kembang. Pepon memang sedap sampai kakak menambah n angkat trus mangkuk menghirup kuat tu hehehe. Tima kasih wat tuan punya recp ini....Jom layannn :)

BUBUR SUP
resipi : K.Nor@secubitgaram

CnP dr:  Sofea@after6am

Bahan:
2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan
daging/isi ayam ~ dipotong kecil~ guna ayam
5 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)
3 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk
1 rempah sup bunjut
1 batang celery ~ dipotong kiub
2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
1 kiub pati ayam/daging
2 1/2 liter air
garam
minyak
tambah : carrot ~ potong kiub

Bahan Penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Bahan tabur:
bawang goreng
daun saderi ~ dihiris

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.
Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.
Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.
Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.
Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.
Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas


Thursday, April 28, 2011

Kuih Abok2 Sagu Lapis

   Ni pon masakan semalam juge....xsempat nak post. Buat 1 loyang kecik je sbb saya sorang je yang makan kuih ni, yang lain diorang memang xsuko. Nak buat dalam daun pisang, xade kalau tak lagi sedap n wangi. Tengok rancangan Dapur Nyonya, diorang buat lebih kurang jer tapi xguna gula merah. Digunakan gula putih ja, yang ni saya letak kedua-duanya. 
KUIH ABOK2 SAGU LAPIS

Bahan2:
1/2 cawan sagu merah
1/2 cawan sagu putih
1/2 cawan sagu ijau
Kelapa ikut citarasa, klu suke lebih letak banyak ckit.
gula putih ikut kemanisan masing2 - saya letak +- 3-4 sudu besar dlm setiap sagu
gula merah pon ikut kemanisan - saya tabur sikit saja +- 1-2 sudu besar
sedikit garam

caranya:
Rendam sagu hingga kembang, toskan dan gaul dengan kelapa, gula dan garam. kemudian letak lapisan sagu pertama dan tabur gula merah. Kemudian lapisan sagu, tabur gula merah dan seterusnya smpai abis. Kukus lebih kurang 20 minit, biar sejuk baru potong.

 

Nasi Goreng Sos Plum

Assalamualaikum...

   Ni menu semalam jer xsempat nak post, anak tetiba jer demam ntah nape. Buat ni pon sbb ade lebihan nasi yang xabis, nak cepat campakkan ajer bahan2 yang ado. Recpnya cam kita buat nasi goreng yang biasa2 tu cuma saya tambah ckit jer sos plum hehehe. 

Monday, April 25, 2011

SaRaPaN

Assalamualaikum...

    Selamat pagi semua...huh! baru leh on9 ni. Dari semalam nak jer on9, anak bangun tido n ngamuk, time awal pg gi pasar. Anak cam xpuas tido jer, xsampai 15 minit jage susah nak buat keje. Nak tido pon nangis puas2 baru tido, puas pujuk...penin3. Pagi ni sarapan pisang goreng n roti goreng rangup, ni pon yang lebihan semalam la hehehe.

    Ni plak sarapan pg semalam, ala2 omputih giteww hehehe. Makan secepat yang mungkin pastu siang ikan berkilo-kilo n start masak tgahari plak, leguh kaki den ni berdiri lame2. Saya sorang jer sarapan ni, asben makan nasi n anak makan nugget beli kat pasar pg tu...

   Ni Bihun Sup Eco Brown, xletak wana kuning sbb asben xsuko. Bihun ni wana perang ckit n xputih cam bihun biasa....tengok tu sampai xnampak bihun hahaha. Xde ekk recpnya sbb semua orang tau kan nak buat bihun sup....pepon, jom layannn
 

Saturday, April 23, 2011

KeK CaWaN DuRiAn

Assalamualaikum...

    Semalam godek2 kat dapo wat kek ni tp saya xletak dalam cawan kertas sbb xcukup, jadinya saya letak dalam acuan lompang. Nampak cam xjadi je kan? sebenarnya ikutkan gune tepung naik sendiri tp saya guna tepung gandum n tambah baking poder ckit. Mungkin sebab ni kot kurang jadiannya. Pepon Jom layan recpnya yang sonang ni...


KEK CAWAN DURIAN
Sumber: Buku Jom Masak (kuih)
Bahan2:
150gm tepung naik sendiri
30gm tepung beras
2 sudu kecil Double Action Baking Powder
150gm gula
200gm air
100gm isi durian
1 sudu kecil tepung kastard
Caranya:
1. Kisar isi durian bersama air hingga jadi jus.
2. Ayak semua tepung dan baking powder. Satukan tepung yang diayak tadi dengan gula, jus durian dan tepung kastard.
3. Alaskan kertas kalis minyak dalam cawan kecil dan tuangkan adunan durian tadi ke dalamnya. Kukus selama 15 minit dengan menggunakan api tinggi.
Ni gambar sebenar dalam buku itewww, gebus kan? mmm lain kali cube lagi la.... :)

Thursday, April 21, 2011

DoNuT Ubi KeMiLi

Assalamualaikum...

    Petang tadi wat donut nih, sian ubi kemili dlm peti es tu xde sape nak makan. Sayang nak buang, amik recp donut kentang tukar ngan ubi kemili...recpnya xtau sumber mane lupe plak nak tulis dr mana. Pepon tgok la recp simple ni...
Donut Kentang

Bahan:
4 cawan tepung gandum - saya buat 1/2 adunan cmpur ubi kemili, 1/2 lg biasa
3 sudu besar marjerin @ butter
3 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil garam
1 cawan air
1 paket yis
1 biji kentang (rebus&lenyek) - saya ganti ubi kemili 1/2 cawan
* saya gune air suam + yis bg berbuih br cmpur dgn tepung

caranya:
Blender semua bahan kecuali tepung, pastu uli dengan tepung dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2-1jam. Selepas tu terap atau bentuk ikut suka dan goreng hingga keemasan dan gaul dengan gula halus.



Menu lepas2, Char koey teow sos penang mari...


 Bubur kacang wif durian