Tuesday, May 10, 2011

AgAr - AgAr KaRaMeL

Assalamualaikum...


    Tengok k.nor buat agar2 karamel, teringin plak nak buat. Time cuaca panas2 ni sodap makan, godek2 la kat dapo buatnya. Ade serbuk agar2 tp 8gm je so, ubah suai la ckit sukatan airnya. Alhamdulillah jd cume karamelnya kureng jd ckit :) TQ k.nor n mintak ijin CnP cni ek...pepon, Jom layannnn :)

AGAR-AGAR KARAMEL
sumber : CMG
sumber: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 120ml, saya lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard - saya tambah 1 camca lagi...
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir * ~ k.nor guna 3/4 cawan
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.

Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly/serbuk agar2, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.

Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

# bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air, sbb tekstur puding jd keras sket
## dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
### kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb serbuk agar2 tu akan buat adunan akan pejal tak seperti kalau guna jelly

Monday, May 9, 2011

BuN GuLa MeRaH

Assalamualaikum...

    Pagi nie sarapan roti, lame xmeroti sbb malas nak mengulinya. Request BM kat asben lom dapat lg, xjumpe lagi katanya...susah gak kan nak cari BM ni. Semalam BW jumpe la roti ni kat blog CMG kite tu, terasa teringin plak nak buat memandangkan bahan dah ade. Pas jer masak semalam, terus godek2 bahannya dan hasilnya mmmm best hehehe. Memandangkan topping kek coyat ade lagi, makanya dijadikan inti...tp lupe plak nak kasi pekat ckit senang nak bentuk tp nak cepat punya hal trus letak jer smpai ade yg terkeluar hehehe. Kurang cantik la corak2 kat atasnya sbb cairkan coyat tu tp tetap lembut dan sodap ;)

    Rasanya ni kali ke-3 kot buat roti, pastu dah malas nak buat sbb malas n penat nak uli. Kalau ade BM slalu la buat kan he3...tapi semalam tetiba jer teringin nak buat nengok roti CMG yg gebus tu :) Pepon mintak ijin ye Che Mat CnP kat cni...Jom layannnn :)

BUN GULA MERAH
Sumber : Che Mat Gebu @ tiffinbiru

BAHAN-BAHANNYA :-)
275 gram tepung roti (hi-protein flour)*
50 ml air gula merah*
80 ml air suam*
1 camca teh penuh instant yeast*
1 1/2 camca besar gula halus*
1 camca besar susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*
1 camca teh bread improver*
1 camca teh bread softerner* - xletak sbb xade
30 gram telur (pecah kan 1 biji telur, kacau sedikit dan timbang)*
1 camca besar mentega
Baki telur + 1 camca besar susu sejat + sedikit madu + 1/2 camca teh esen vanilla = kacau sebatu untuk sapuan atas roti.
Gula perang kasar untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

    Untuk air gula merah, masak 30 gram gula merah@gula melaka dengan 100 ml air dan 1 helai daun pandan hingga gula larut, sejukkan, tapis dan sukat 50 ml. Ketepikan.
    Masukkan semua bahan2 bertanda (*) dalam satu bekas dan uli hingga sebati dan menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik. Bulat2kan doh, dan perap 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 bertanda (*) dan mentega ke dalam Breadmaker, pilih setting untuk DOH dan tekan ON, tunggu hingga siap.
    Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Kemudian bahagi kepada 9 bahagian sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda.
    Sapu bancuhan telur dan tabur gula kasar, bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan. Kalau tak habis, simpan dalam bungkusan plastik atau bekas bertutup untuk mengelakkan roti jadi keras..

Sunday, May 8, 2011

SuP TuLaNg

Assalamualaikum...

   Malam ni post menu tghari td jer, sup tulang Adabi...jus ikut jer arahan kat blakang plastik tu. simple jer wat sup ni kan? asal ade bunjutnya hehehe. Xnak cakap banyak nanti anak nangis plak. Pepon, jom layannn :)
 

SELAMAT HARI IBU....

Assalamualaikum...

    SELAMAT HARI IBU buat semua ibu2 di dunia ni....hehehe. Ni la pestime dapat kad dari anak, simple tp bermakna :) ok la budak 5 thn...pasni dapat yg lebih cantik n elok kot hehehe. Seorang ibu xmengharapkan dapat benda2 yg dasyaaat pon, cuma harap anak2 gembira, chat, hormat ibu bapa, berjaya serta menjadi anak yg soleh dan solehah...Ape pon, Jom layannn... ;)

Saturday, May 7, 2011

KeK CoKLaT LeMbAp

Assalamualaikum...

    Projek semalam kek coyat, recp dari buku bijak memasak. Kek yang padat tapi moist, sedap....Kebetulan pula anak jiran besday semalam, kasi setengah hehehe. Dalam buku tu xde plak gambar kek tu jd xtau la camne rupa asal kek tu...nanti la cari kat blog chef Norzailina Nordin.
    Lewat snap gambar dah tinggal hampir suku dah. Sedap gak makan sejuk2, xsempat nak snap yg kasi kat jiran. Diorang ade bg kek perasa mocha kot, pastu trus bagi yang buat tuk diorang....biase2 jer deco pon sbb gune jer bahan yang ado hehehe. Pepon, jom layannnn :)

 Kek yang jiran kasi....buah hiasan anak dah makan :)

KEK COKLAT LEMBAP
SUMBER: Norzailina Nordin (buku bijak memasak)
bahan2:
2 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula kastor (sy letak 1 1/2 jer sbb xsuke manis sangat)
3/4 cawan serbuk koko (sy letak 1/2 jer)
2 sudu teh serbuk penaik
2 biji telur gred A
1 sudu teh garam
1 cawan susu cair + 1 sudu besar jus limau nipis (kacau, biar 10minit)
1 cawan minyak jagung
2 sudu teh vanila
1 cawan air panas

Caranya:
1. Lenser tin 23x28 cm dengan marjerin, tabur tepung rata2 dan ketuk acuan tuk buang baki tepung.
2. Satukan semua bahan dan pukul sederhana hingga sebati dan gebu.
3. Tuang ke dalam acuan dan bakar pada suhu 185 darjah  selama 1 jam atau hingga lidi yg dicucuk bersih...

Thursday, May 5, 2011

ApAm BeRaS

Assalamualaikum...

   Pagi ni sarapan apam ni, buat semalam. Fuh! nasib la menjadi, walaupon xtersengeh sangat senyumnanya tp lembut. Alhamdulillah....dapt la lebih kurang 30bj, anak n asben xmakan jd saya yg makan semua hahaha. Recpnya saya Cnp dr blog azitakitchen, TQ ye kak n saya CnP kat cni plak....Jom layannn :)

APAM BERAS 
CnP : azita kitchen

Bahan-bahan :  (sya buat 1/2 adunan jer)
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)

Kelapa parut digaul dengan sedikit garam (akak tak guna pun...)

Cara-cara :

   1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus).
   2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
   3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
   4. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
   5. Perap selama 3 jam.
   6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
   7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
   8. Kaut sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata2.
   9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan  begitu saja.


Wednesday, May 4, 2011

BuKu LaGI....

Assalamualaikum...

   Ujung minggu lepas keluar KL beli lagi buku masak-masak. Keluar sopin jer xsah kalau xsinggah MPH, ape lagi rembat la buku masak. masuk jer trus ke ruangan buku masakan, asben ok jer klu beli buku2 ni sbb leh klim dr cukai... :)

   Ni la buku yang beli tu, padahal dah banyak buku kat umah ni. xbanyak  yg mencubenya hehehe. Buku bijak memasak tu best gak sbb ade tips, recp dan soal jawab masalah2 yang berlaku mase kita memasak serta bahan2 yg boleh dan xboleh digunekan. Insayaallah klu ade mase saya kongsi kat blog ni nanti k.

   Buku koleksi coklat tu biasa la, tgok cam best trus rembat, lambat ckit kot nak mencubenya sbb bhn2 kene pukul gune mixer tp ade gak la yang teringin mencuba.. :)