Thursday, June 2, 2011

ApAm & ApAm

Assalamualaikum...

   Dah masuk ari kamis ni, anak kecik dah tido baru dapat post en3. Tak boleh nak on9 kalau anak jaga, baru jer nak on9 kena kacau. Adehhh, anak tido kejap2 susah nak on9 sampai kadang2 tu malas nak on laptop hehehe. 
Apam Pisang ChocMilo
       Apam ni buat ari selasa petang, tengok bahan n cara buat pon mudah. Sebenarnya sebelom2 ni penah buat apam tp xpenah yg jadinya. Bila BW dan tengok gambar cantik2 tu yang tertarik nak buat hehehe.

   Apam ni amik recp kat blog k.ita, masam manis. Bila buat jd lebih mekar plak, masa buat apam mekar dulu xmo jd camni huhuhu. Ape pon memang sedap n lembut n moist apam nih, TQ k.ita dan sumber2 recpnya n saya CnP kat cni plak k :)

APAM PISANG CHOCMILO
sumber : Noorsha

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan milo
1 sudu makan koko
1 sudu teh garam
1 biji telur - pukul sedikit
1 cawan minyak -
1 cawan gula perang @ gula halus -
1 cawan pisang lenyek
1 sudu makan susu cair @ susu segar (optional)
coklat chip secukupnya
hirisan pisang untuk hiasan

Caranya:
1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
2. Ayak bersama tepung gandum, soda bikabonat, baking powder, milo dan serbuk koko. ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, satukan pisang lenyek, minyak @ butter cair, gula, dan susu. kacau hingga larut.
4. Masukkan bahan ayak ke dalam campuran puisang tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga rata.
5. Sudukan adunan dalam paper cup @ mould jelly @ loyang sehingga 3/4 penuh. 
    Taburkan coklat chip di atasnya dan hiaskan dengan hirisan pisang jika suka.
6. Kukus dengan api sederhana selama 15-20 minit.

Wednesday, June 1, 2011

MaKaN aLa ViEtNaM

Assalamualaikum...

    Nak post n3 pon lewat 1-2 hari. Kadang2 kalau lewat ckit jer dah malas nak post en3, subuk ngan anak2 sampai terlupe :) sedar2 dah tengah malam. Ni recp semalam VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN, panjang gak namanya kan. Tengok kat blog izah, katanya sedap jadi bahan semua dah ade, try la n memang sodap. nampak cam masak kicap kan sebab anak tanye, 'ibu, ni ayam kicap ke?' hehehe. Pepon jom layan....:)


VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@myR
cNp: blog izah

Bahan-bahan ( 5 org )

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.




Sunday, May 29, 2011

SuP TuLaNg O

Assalamualaikum...

    Ni menu semalam, balik dari sopin barang dapo trus masak. Sebenonya gune sup bunjut tulang cap o....recpnya pon nengok kat plastiknya hehehe. Simple jer sup2 ni kan? cuma saya xletak cili padi kang anak xnak makan. Abis jer masak tengok diorg semua terbongkang tido sampai ke pagiiii sebab tu tunda menu ni arini. Pepon jom layannn... :)

Friday, May 27, 2011

MuFFiN PLak....

Assalamualaikum...

    Projek semalam tuk anak bawak bekal ke sekolah arinie. Ada jamuan hari guru kat sekolahnya, jadi saya buat yg senang jer. Baru nak sambut hari guru sbb diorg ade sukan n cuti time tu, nak buat kek aising xde bekas la plak. Ok la tu, anak suke hehehe. Recp blended orange cake tp buat dlm bekas ni senang ckit diorg nak makan nanti. Pepon, jom layannnn :)

Wednesday, May 25, 2011

AyAm GoReNg PeRciK BeRkUaH

Assalamualaikum...

   Asalnya ayam ni nak buat masak kicap jer, sedang BW jumpe menu ni kat umah mas. Terus tukar menu hehehe. Lagipon bahan semua dah dan senang plak, buat dalam 7 ketul jer. Suami balik keje petang tadi makan sedap katanya. Si kakak makan telur kicap jer sblom tu, pas suami saya suapkan ayam tu trus nak meratah . 3 ketul die makan sedangkan tadi xnak....lain kali nak try bako la plak. Tima kasih mas kongsi recp yg sedap ni, jom layannn :) mintak ijin CnP mas yea...

Ayam Goreng Percik Berkuah
Resepi : Oshin@myresepi.com
Cnp: mas Duniaku

Bahan ( 6 - 8 orang makan ) :
Bahan A

    1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau  garing)

Bahan B ( dikisar ) :

    6 ulas bawang merah
    4 ulas bawang putih
    1 inci halia
    1 inci kunyit hidup
    15 tangkai cili kering - dikisar ( ikut pedas )

Bahan C :

    1 biji kelapa - diambil santannya (Mas letak susu cair)
    2 batang serai - dititik
    asam keping - 4-5 keping
    gula dan garam secukup rasa
    1/2 kiub ayam - Mas tambah


Cara memasak :
 Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan.
 Kemudian tumiskan bahan2 kisar ( Bahan B ) hingga wangi,
 Masukkan 2 sudu besar cili kisar dan serai yang dititik dan tumiskan hingga naik minyak
 Masukkan santan, ayam goreng, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula          secukup rasa. Letakkan     1/2 kiub ayam. Kacau sebati.
 Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.


 

MeNyiPuT LaGi....

Assalamualaikum...

    Buat lagi semalam, anak suruh gak buat lagi nak bawak gi sekolah katanya. kali ni buat banyak ckit lebih kurang 1/2 kilo, tu pon pueh gak mengentelnya hehehe. Recpnya saya cuba yg biras punya, xde telor n santan tp tetap rangup. Jom layan recpnya n leh mencuba ya.... :)

KUIH SIPUT
OLEH : Ana Wan Chik 



Bahan2nya:
1 kilo tpg gandum
2 ulas bwg pth*
2biji bwg merah*
sedikit cili kering - ikut..pedas*
udang kering 50sen* - saya letak serbuk pati ikan bilis maggi
sedikit jintan manis*
daun kari - goreng dulu* - ni saya tambah, klu nak goreng sekali masa dah siap pon xpe...
1 peket rempah kari daging
1 senduk marjerin
air secukupnya 
garam & gula secukup rasa

Caranya:
  1. Mesin semua bahan yg bertanda *, campurkan semua bhn lain bersama dan gaulkan. campurkan sedikit demi sedikit air.uli..jgn keras sangat..sedang2 senang nk gentel2kan.goreng dgn daun kari..

Tuesday, May 24, 2011

NaSi oh! NaSi

   Assalamualaikum...harini sarapan beli je nasi kerabu nih. Lama dah tringin nak mkn sejak abis jer pantang...sedap nasi nie. Sekali ngan ayam berempah RM3.50, murah kan? Layan jer ek menu yg dah anis ni hehehe.

    Ni plak masak asam ikan kembong semalam, mkanan peberet saya.  suke bawang banyak2 hehehe. Pepon jom layannnn :)