Sunday, August 8, 2010

Assalamualaikum...

Sarapan pagi nih, koey teow goreng basah.

   Pau mantau wat ari jumaat petang n mkn sarapan pg sabtu sbb nak kuar KL. Tak same la kan...cam yg beli tu, ini dah rupe cam pau siput plak hehehe tp klu mkn panas2 n cicah plak ngan sambal ke perghhhh sodappp hahaha. Pepon, layannnn....

Friday, August 6, 2010

KARIPAP LAGI...

Assalamualaikum...

sebelom digoreng
Selepas digoreng
    Hari nie sarapan karipap lagi...aritu try wat karipap bakar, abis gak la smpai malam makannyer...anak sampai xmkn nasi hehehe sedap la kot. Nak mengabiskan inti tu, wat la yg goreng ni plak. Semalam wat donut kentang, sedap la. Tuk anak letak topping coklat, sampai pg nih dia mkn sbb ade lagi 3bj n semlm pon dia xmkn nasi...kenyang mkn kuih hahaha.

    Ni la rupanya, nak2 plak mkn time panas2 + ngan kelaparan pergh....maunya 5bj leh abis hahaha. Tengok recpnya kat bawah ek, mintak ijin k.Suzi ek tuk CnP dr blog sape tah saya amik link ni...sori lupe plak. Nanti saya letak linknya k...pepon, jom layan....

Donat Kentang (blog k.suzi-recp dan cerita perantau)

    * 4 cawan tepung gandum
    * 3 sudu marjerin
    * 3 sudu susu pekat
    * 1 susu kecil garam
    * 1 cawan air
    * 1 peket yis
    * 1 biji kentang (rebus n lenyek sekuat hati hehehe…)

   1. Blend sume bahan tu (kecuali tepung).
   2. Then uli n simpan dlm peti sejuk selama 1/2 jam hingga 1 jam.
   3. Lps tu puan2 blh la bentuk2an seperti donat (atau bentuk2 lain yg puan2 suke). kemudian goreng la sehingga kuning keemas-emasan.
   4. Setelah itu blh la puan2 gaul dlm gula halus sesedap rasa.u
 

Wednesday, August 4, 2010

Assalamualaikum...
 
 
   Semalam jelajah blog kengkawan terjumpe la recp karipap bakar ni, kebetulan teringin nak wat karipap. Suruh asben beli kentang n pg td try wat n ni la hasilnye...saya ni xpandai nak klim2 tu, main hentam jer n xmenarik kan? tp rasanya yg rangup tu lebih dr rupenyer hehehe.
   Recp ni tengok kat blog Watiermanlife n copy paste kat blog chetam. Mintak halal ekk...tuk CnP kat cni....boleh la sesape nak mencube versi nih sbb slalunye buat yg versi goreng kannnn. Jom layannn....

Karipap Versi Bakar (dari blog chetam)

Bahan untuk Pastri
100gm plain flour
50gm wholemeal flour (kalau tak de, guna aje plain flour)
40gm butter
40gm shortening (kalau tak de, guna butter)
1 beaten egg mixed with 1 tablespoon water
1/4 tsp salt

Cara-cara :
1. Masukkan garam ke dalam campuran tepung.
2. Masukkan butter dan shortening ke dalam campuran tepung, gaulkan hingga menjadi bread crumbs. Maknanya jgn uli, guna hujung jari gaul kan butter & tepung sampai dia jadi berderai2 macam serbuk roti.
3. Tambakan telur yang telah dipukul sedikit sehingga menjadi doh. Lebihan telur disimpan untuk disapu atas karipap masa nak bakar nanti. Jangan diuli doh tu, kerana terlalu kerap dipegang akan menjadikan doh ni keras dan tak sedap.
4. Balutkan doh dalam cling wrap dan biarkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Dah cukup 30 minit, keluarkan doh dan bentukkan doh menjadi bebola sebesar limau purut atau ikut suka hati.
Tips : Bentukkan bebola ini menggunakan cling wrap supaya tak melekat pada penggelek atau meja.
6. Masukkan inti (ikut suka hati la, nak letak sardine ke, ayam atau daging) di tengah-tengah dan bungkus elok-elok. Pas tu buat la kelim kat tepi dia macam karipap tu atau kalau anda suka, tekan tepi karipap ni dengan garpu so ada macam pattern sikit...ala yg macam kat bakery. Last sekali sapu lebihan telur tadi kat atas the puffs. Kalau nak goreng, tak payah le buat ni.
7. Masukkan kat dlm oven and bakar pada 150 C for 20 minit.

Karipap ni memang sedap. Bila makan, pastrinya berderai jer macam yang kat bakeri. Chetam tak pernah goreng cuma bakar so karipap ni tak berminyak langsung.
Cuba.........jangan tak cuba.

P/S Resepi ni Chetam dapat dari Restoren Pak Amir. Lupa pulak nama penyumbangnya.

Monday, August 2, 2010

Assalamualaikum...

   Dah 3ari xpost en3 bukan ape rase malas tetiba n dah anak plak dok guna lptop ni...biasa la bila perut dah makin membesar ni asyik mengah jer tu yang malas nak gerak cepat2. Pepon jom la layan menu lepas2 n sarapan pg ni....
Bubur durian, bekpes pg ni. wat ckit jer sbb sorang je yg nak mkn... 
Kepak goreng berempah, recp chef hanieliza.
Kek coklat tanpa telur, recp dari blog Dayang Jack.
Kepingin cempedak goreng, dah dapat...kenyang makan banyak.

Thursday, July 29, 2010

ReCp PaU MaNtAu

Assalamualaikum....


   Maaf la ye klu recp ni lambat saya post maklumla taip ckit jer dah lenguh pinggang n tegang urat tp ku gagahi gak tuk kengkawan mencuba recp nih. Cari2 dapat gak akhirnya....dan siap amik gmbr lg dimajalah tu. saya tepek recpnya di bawah.

PAU MANTAU (anggaran 20bj)

BAHAN A:
500gm tepung pau
20gm yis kering
150gm gula halus
80gm lemak sayuran(shortening)
5gm garam

BAHAN B:
300ml air

BAHAN C:
pewarna makanan - merah@hijau@oren
kertas pelapik - potong 4segi ikut saiz pau


Cara membuatnya:
1. panaskan pengukus- sebaiknya guna pengukus buluh.
2. campurkan semua bahan A dalam mangkuk adunan. Pastikan garam dan yis tidak  diletakkan berdekatan sebelum digaul. gaul bahan hingga rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit.gaul adunan dan uli hingga lembut. Adunan yg diuli  hendaklah lebih lembut dari adunan membuat roti. Sebaiknya gunakan mesin pengguli untuk mendapatkan adunan yg sekata cantik.
4. Timbang adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian. biarkan ia kembang seketika.
5. setelah itu bahagian 1 biar warna asal, bhgian 2 tmbahkan dgn warna yg disukai (warna hendaklah pekat utk mencantikkan pau) dan uli hingga warna rata keseluruh doh. Setelah itu bulatkan.

6. Terap doh putih menjadi bulat leper dan ketepikan. terap pula doh yg bewarna juga menjadi bulat dan leper. Sama saiz bg kedua-dua doh tersebut.
7. Letak doh bewarna atas doh putih, tekan supaya rata dan gulung perlahan-lahan dan ketat-ketat supaya doh benar2 melekat antara satu sama lain hinggalah ke hujung.    kemaskan bahagian hujung.

8. Potong selebar 2cm, susun atas kertas dan biarkan ia kembang sekejap (jangan terlampau kembang). Kukus selama 10-15 minit. 
 
   Ni yang dah siap, warna ijau. Boleh jer letak warna ape yg korang suke ekk...Semuanya asal dr majalah anis saya CnP. Saya pon nak try gak nanti, br je sekali wat sbb saya sorang jer yg makan...tetiba tringin plak nak buat lagi. Pepon, layannnn...

* eh! bleh ke saya tepek gmbr amik trus dlm majalah tu ekk kang kene saman plak...sudahhh. Sila komen ekk boleh ke tak?

Wednesday, July 28, 2010

PaU MaNtAu aka RoTi SePaN

Assalamualaikum...

    Waktu nih orang dah makan tengah ari saya lom makan lagi sbb makan kuih ni la. Mesti ade yang dah tau kan ape ini...ni la pau mantau aka roti sepan tp ini yang saya beli, perasa coklat. Banyak jenis perisa sebonanyer kali ni try rase coyat ni plak, sodap, gebus n lembut.
   Saya ade recp nih keluaran dalam majalah anis bulan brape tah nanti saya cari, sesape yang nak recpnyer nanti saya taip kat cni ekk...sedap klu makan ngan kari, sambal atau enak dimakan begitu sajaaa hehehe. Pepon, jom layannnn...wassalam.

Monday, July 26, 2010

Assalamualaikum...
 
   Sejuknye pagi nih dengan ujan renyai2 terasa malas nak mandi hehehe...pagi ni sarapan...
haaa...kuih seri muka ni, cam kureng jer serinya ekk. Sori la ekk saya xpandai sangat nak snap2 gmbar nih. Ni pon yg last2 dah nasib baik smpat snap, kebetulan tringin nak mkn n adik plak nak singgah umah kasi buah rambutan kiriman dr kampung. Elok jer masak, pastu sampai umah, potong pon time panas2 so kureng la elok ckit ye...
   Terima kasih pd k.yati atas recp nih, ni rasanya kali yg ke-4 kot br menjadi sbb yg sblom nih try buat recp dr mak tp xjd sbb die wat yg loyang besau so bila kecikkan sukatan xmnjadi hehehe. kali nih selongkar2 n conbine ngan recp k.yati alhamdulillah....menjadi akhirnya. 

 Ni plak buah kiriman dr kampung, leh la makan banyak n lepaskan keinginan perut ni yg semakin membesau hihihi. TQ mak sbb tau2 ja anak mak ni suke buah ni...