Saturday, June 4, 2011

'QuiCK BrEaD'

Assalamualaikum...

   Belum tido lagi saya time nih, baru je sudah wat 'quick bread' ni tuk balik kampung pas subuh nanti. Cuti sekolah kan...anak kecik pon tido lewat, tengah BZ buat kek ni dia jaga. Nasib la dah adun semua tinggal nak bako jer hehehe.
'Quick Bread' Coklat Kacang
    Ni lah dia...nak kata kek, namanya quick bread? tapi sedap. Garing di luar dan gebu di dalam cam kek pon ada :) cube la ye, sedap ke tak tp pada tekak saya ok, sedap ditambah makan dengan buah-buahan segar. Saya makan dengan whip cream jer sbb kat atasnya saya dah tabur coklat chip.

   Ni rupa bahagian atasnya....memang merekah cam ni n garing kat luar....kalau makan nagan eskrim pon sedap ni :) Jom layan Recpnya....


'QUICK BREAD' COKLAT KACANG

Sumber: koleksi coklat (siri 7), oleh NOR AINI ADNAN

Bahan2:

55gm serbuk coklat
300gm tepung serbaguna
1 1/2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
200gm gula perang
1 biji telur
75gm mentega @ marjerin
250ml susu segar*
1 sudu besar cuka epal* (xde cuka epal, guna jus limau nipis jer) - satukan bhn bertanda ni   dan biar selama 20minit
1 sudu kecil esen vanila

Hiasan

Parutan coklat bersusu
kacang kisar
Buahan cincang spt stoberi dll.

Caranya :

1. Campur semua bahan dan kacau rata (saya ayak bhn kering, baru campur dlm bhn basah)
2. Tuang ke dalam acuan berukuran 20cm x 24cm, beralas kertas serap minyak. (saya guna acuan roti)
3. Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah selama 30-40 minit hingga gebu dan garing. (ikut oven masing2)
4. Keluarkan dari oven dan hias dengan bahan hiasan. (ikut citarasa masing2)

Friday, June 3, 2011

BaRu MeNjAdi

Assalamualaikum...

Apam Mekar
   Kuih ni dah buat 2ari lepas tp xsempat nak post, arini baru leh wat en3. Banyak kali cuba buat apam ni tapi xmenjadi dan baru kali ni menjadi hureyyy, senyum pon mekar cam kuih apam nih hahaha.
Apam Mekar
    Anak pon suke, banyak dia makan. Sebelom tu kan ade buat apam chocmilo tp saya sorang jer yang  makan....apam ni baru dia makan, lembut n sedap katanya :) cuma kaler je yg kureng menarik sbb nak buat wana ungu xde pewarna jd saya mix wana merah n biru. Ape pon, Jom layannnn :)

APAM MEKAR V2  aka BOLU NCC- Source Dapur Ipoek
CnP; Paty's kitchen ( +- 1/2 adunan )

INGREDIENTS
1 egg /1 butir telur ukuran besar
115 g sugar /115 gr gula pasir
125 g flour /125 gr tepung gandum, ayak
1/2 tsp double action baking powder /1/2 sdt baking powder double acting
1/2 tsp ovelette / 1/2 sdt ovelette
75 ml evaporated milk / 75 ml susu cair

1.  Heat up steamer and ensure you have sufficient water /Panaskan dandang kukusan.

2. Pastikan airnya cukup banyak agar menghasilkan uap yang banyak dan panas.
3. Insert cupcakes papers in mold /Alasi cetakan bolu kukus dengan cup kertas.
    Combine all  ingredients and whisk by using mixer for 10 minutes till fluffy /Campur
   semua bahan dalam mangkuk . Pukul selama 10 minit sampai lembut dan mengembang
4. Divide mixture into 3 portion and colored according to your choice / Bahagi adunan
    kepada tiga dan warnakan ikut warna kegemaran anda.
5. Pour nixture into mold. Make it layer by layer /Masukan adunan berselang seli dalam acuan. Steam for - 10 -15 minutes/ Kukus selama 15 minit.

Thursday, June 2, 2011

ApAm & ApAm

Assalamualaikum...

   Dah masuk ari kamis ni, anak kecik dah tido baru dapat post en3. Tak boleh nak on9 kalau anak jaga, baru jer nak on9 kena kacau. Adehhh, anak tido kejap2 susah nak on9 sampai kadang2 tu malas nak on laptop hehehe. 
Apam Pisang ChocMilo
       Apam ni buat ari selasa petang, tengok bahan n cara buat pon mudah. Sebenarnya sebelom2 ni penah buat apam tp xpenah yg jadinya. Bila BW dan tengok gambar cantik2 tu yang tertarik nak buat hehehe.

   Apam ni amik recp kat blog k.ita, masam manis. Bila buat jd lebih mekar plak, masa buat apam mekar dulu xmo jd camni huhuhu. Ape pon memang sedap n lembut n moist apam nih, TQ k.ita dan sumber2 recpnya n saya CnP kat cni plak k :)

APAM PISANG CHOCMILO
sumber : Noorsha

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan milo
1 sudu makan koko
1 sudu teh garam
1 biji telur - pukul sedikit
1 cawan minyak -
1 cawan gula perang @ gula halus -
1 cawan pisang lenyek
1 sudu makan susu cair @ susu segar (optional)
coklat chip secukupnya
hirisan pisang untuk hiasan

Caranya:
1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
2. Ayak bersama tepung gandum, soda bikabonat, baking powder, milo dan serbuk koko. ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, satukan pisang lenyek, minyak @ butter cair, gula, dan susu. kacau hingga larut.
4. Masukkan bahan ayak ke dalam campuran puisang tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga rata.
5. Sudukan adunan dalam paper cup @ mould jelly @ loyang sehingga 3/4 penuh. 
    Taburkan coklat chip di atasnya dan hiaskan dengan hirisan pisang jika suka.
6. Kukus dengan api sederhana selama 15-20 minit.

Wednesday, June 1, 2011

MaKaN aLa ViEtNaM

Assalamualaikum...

    Nak post n3 pon lewat 1-2 hari. Kadang2 kalau lewat ckit jer dah malas nak post en3, subuk ngan anak2 sampai terlupe :) sedar2 dah tengah malam. Ni recp semalam VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN, panjang gak namanya kan. Tengok kat blog izah, katanya sedap jadi bahan semua dah ade, try la n memang sodap. nampak cam masak kicap kan sebab anak tanye, 'ibu, ni ayam kicap ke?' hehehe. Pepon jom layan....:)


VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@myR
cNp: blog izah

Bahan-bahan ( 5 org )

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.




Sunday, May 29, 2011

SuP TuLaNg O

Assalamualaikum...

    Ni menu semalam, balik dari sopin barang dapo trus masak. Sebenonya gune sup bunjut tulang cap o....recpnya pon nengok kat plastiknya hehehe. Simple jer sup2 ni kan? cuma saya xletak cili padi kang anak xnak makan. Abis jer masak tengok diorg semua terbongkang tido sampai ke pagiiii sebab tu tunda menu ni arini. Pepon jom layannn... :)

Friday, May 27, 2011

MuFFiN PLak....

Assalamualaikum...

    Projek semalam tuk anak bawak bekal ke sekolah arinie. Ada jamuan hari guru kat sekolahnya, jadi saya buat yg senang jer. Baru nak sambut hari guru sbb diorg ade sukan n cuti time tu, nak buat kek aising xde bekas la plak. Ok la tu, anak suke hehehe. Recp blended orange cake tp buat dlm bekas ni senang ckit diorg nak makan nanti. Pepon, jom layannnn :)

Wednesday, May 25, 2011

AyAm GoReNg PeRciK BeRkUaH

Assalamualaikum...

   Asalnya ayam ni nak buat masak kicap jer, sedang BW jumpe menu ni kat umah mas. Terus tukar menu hehehe. Lagipon bahan semua dah dan senang plak, buat dalam 7 ketul jer. Suami balik keje petang tadi makan sedap katanya. Si kakak makan telur kicap jer sblom tu, pas suami saya suapkan ayam tu trus nak meratah . 3 ketul die makan sedangkan tadi xnak....lain kali nak try bako la plak. Tima kasih mas kongsi recp yg sedap ni, jom layannn :) mintak ijin CnP mas yea...

Ayam Goreng Percik Berkuah
Resepi : Oshin@myresepi.com
Cnp: mas Duniaku

Bahan ( 6 - 8 orang makan ) :
Bahan A

    1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau  garing)

Bahan B ( dikisar ) :

    6 ulas bawang merah
    4 ulas bawang putih
    1 inci halia
    1 inci kunyit hidup
    15 tangkai cili kering - dikisar ( ikut pedas )

Bahan C :

    1 biji kelapa - diambil santannya (Mas letak susu cair)
    2 batang serai - dititik
    asam keping - 4-5 keping
    gula dan garam secukup rasa
    1/2 kiub ayam - Mas tambah


Cara memasak :
 Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan.
 Kemudian tumiskan bahan2 kisar ( Bahan B ) hingga wangi,
 Masukkan 2 sudu besar cili kisar dan serai yang dititik dan tumiskan hingga naik minyak
 Masukkan santan, ayam goreng, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula          secukup rasa. Letakkan     1/2 kiub ayam. Kacau sebati.
 Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.