Sunday, May 6, 2012

EN3 TERTANGGUH - kuih-muih

Assalamualaikum...


   Hari nie nak post en3 kuih-muih yg dah buat lame dah...tengok jer la ek hehehe. xnak cakap banyak jom layannn ;)

APOM SAGU

INTI SAGU 

   Kuih ni recp amik kat blog K1, dulu penah makan kuih ni mak buat tp yg K1 buat tu inti kastard. Mak buat jual dulu inti sagu camni, bila nengok kat blog K1 jer trus copy n br try hehehe. sedap dengan kulit yg lembut w/pon dah sejuk, inti boleh dipelbagaikan....pada sesape yg nak try cari kat blog K1 ni k.


LEMPENG NASI KELAPA

   Kuih ni plak recp dr CHE MAT GEBU tp saya tambah kelapa yg tersadai ckit dlm peti es tu, dari terbuang baik campurkan hehehe. sedap bila ade rasa kelapa gitu...saya tambah tepung lebih sbb nasi saya beras taj mahal tu jd kurang kanjinya. Enak bila makan ngan kuah kari or sambal ;)


KUIH KETAYAP aka KUIH DADAR
   Recp kuih ni saya amik kat blog k.yati yg pandai menalam tu....hehehe. cantik kuih talamnya...kalu saya buat kang sorg jer yg makan. Lembut dan sedap kuih ni, biasa la kan dah ngidam sesangat tu yg buat ckit lgpon penah beli tp xsodap....


KUIH BOM
   Banyak betol ngidam kuih ye hehehe, kuih ni buat sbb lebihan inti kuih ketayap tu. Pikir2 last2 buat kuih ni senang pon senang, recpnya saya amik kat biras. Just guna 2cwn tepung pulut n 1cwn tepung gandum, uli cam nak buat onde2 jer. Semua kuih yg saya buat ni saya n anak kecik jer yg makan....yg 2 org lg lam umah ni xmakan.... Jom layannnn :))

Thursday, May 3, 2012

EN3 LAMA YG TERTANGGUH - kek

Assalamualaikum...

   Lama sudah xbuat en3 baru kan? en. somi dah turunkan laptopnya yg dah lama bersarang kat atas rumah. Malas saya nak naik atas mengangkut laptop berat ni hehehe, bila bawa turun ke bawak si anak kecik plak yg nak main abis ditekan-tekan. sekarang ida dah tido kene la post cepat en3 klu tak tertangguh lagi la..... jawabnya.


   Ok, nak cepat xmo cakap banyak dah ni nak post gambar menu yang dah lama buat. Saya buat KEK BATIK ARORA ni bulan 3 masa balik kg buat knuri akikah anak n anak2 sedara...


    Resipinya boleh tengok kat blog che mat gebu, k.ita masam manis dan ramai dah yg buat, masa tu memang berarora la kat banyak blog hehehe.


COTTON JAPANESS CHEESE CAKE
   Kek ni plak buat bile tah lupe plak, memang sedap kek nih dengan topping kat atas tu....walllahhh. Rasanya banyak blogger yg dah buat, resipinya saya amik kat blog kak nor secubit garam.

CHOCOLATE INDULGENCE CAKE
    Kek ni plak saya cuba buat sebab teringin dah lame dah....tengok k.ita masam manis buat ngan gambar yg cantik, tergoda ai hehehe. banyak kali pikir gak nak buat sbb step die mai aiii panjang n berpeloh gak la buat ni 3 hari siap hehehe.
   Ada gak la kesilapan teknikal kat coklat mouse tu....insyaallah lain kali datang mood rajin akan cube lagi. Ape pon memang best n sedappp kek nih, resipinya saya amik kat blog K1. boleh tengok kat sana ye....
   

   Maaf ye saya letak link jer untuk resipi sbb klu saya letak semua recp kat cni kang panjang sangat n pening plak nak tengok semua recp. Terima kasih kepada penyumbang recp n pengunjung2 blog ni, nanti saya masuk kuih plak ye. anak dah jaga tuuuu layannnn :))

Friday, April 20, 2012

MAAF SEKALI LAGI....

Assalamualaikum.... Selamat pagi semua ke pada pengunjung2 yg sudi jengah blog saya ni, mesti boringkan? Ye la xde menu baru.... Bukannya xnak post menu baru tapi penyakit M tu menjadi-jadi walhal rajin gak memasak hehehe. Sejak gune ipad ni suh nak post gambar, dah la gambar kameranya kelabu dan xleh plak nak insstall flash kata somi saya la. Memandangkan menda ni asyik kene "konker" jer ngan anak2, lg la bertambah kemalasannya huhuhu. Apepon saya ucapkan terima kasih la kepada pengunjung2 yg sudi jengah blog yg xseberape ni ye. Sekarang ni klu saya cuba menu n rajin memasak just letak dalam FB jer sbb gambar pon amik gune anset jd trus masuk ke FB. Maaf sekali lagi ye buat pengunjung2 blog ini, mungkin pasni lambat lg la nak post menu baru tp insyaallah akan diusahakan untuk post gak en3 :)). Sudah banyak menu dr blog teman2 yg dah saya cuba tapi xdapat nak post di sini antaranya kek batik arora, cotton japaness cheese cake, apom kastard, bingka suji yg br buat semalam, chocolate indulgence cake dan ade lg la menu lain dah xingat dah hehehe. Pasni bulan puase lg la xleh nak on9 sebab balik kg untuk bersalin dan mungkin lame la blog ni nak aktif semula, xdapat la nak buat n cube recp dr teman2 lain. Tengok jer la....hehehe TERIMA KASIH SEMUA.... Wassalam....

Tuesday, February 7, 2012

PUDING KARAMEL CHEESE CAKE

Assalamualaikum...

   Selamat tengah hari semua....kejap tenggelam jap timbul kan en3 blog saya ni hehehe. Mmmm ni pon nak post en3 yang lepas2, nak masak xboleh jd makan makanan segera je n apo yg ado. Kalau buat kek n kuih muih tu boleh la, jadi arini nak post en3 kek karamel yang saya buat malam sabtu lepas.


  
   Kali ni saya buat puding tu tebal dan cheese kek plak jd nipis ckit sebab saya guna loyang 8 inci. Tak canti la plak puding tu kan? mungkin lame kot anak pompuan saya kacau...maklumla time tu buat pon lewat gak sbb anak kecik saya lom tido. Dah tu byk plak step nak kena ati2 kang xmenjadi plak...hehehe.



   Ni plak yang dah dipotong, memang sedap la nak2 kalau time sejuk2 perghhh sejuk tekak ni dikala waktu panas2 sekarang. Maunya 2-3 potong sekali makan dan bertambah la lomak2 dalam badan ni hahahaha. Recpnya saya nengok kat blog annaqawina ni tapi namenya saya letak biasa je xmacam anna sedap name kek die...Terima kasih anna recp kek ni. Sedap sangat n ahli kuarga saya suke sbb ada cheese. Bahagian  puding plak saya amik kat blog citarasawan, K1 buat kek oren puding karamel tebal kek dan pudingnya.  Terima kasih juga buat K1 atas recpnya....Saya letak kedua-dua gabungan di sini ye untuk rujukan akan datang bila teringin palk nak buat, Jom layannnn :)


PUDING KARAMEL CHEESE CAKE
CnP: blog citarasawan & Annaqawina

Langkah 1 : Gula Hangus
1 1/2 sudu besar gula pasir
Loyang 8 inci

Cara-cara :
1. Tabur gula pasir di dalam loyang dan masak dengan api perlahan hingga menjadi gula hangus tanpa mengacaunya. Tutup api, goyang loyang kiri kanan untuk meratakannya.   Biarkan sejuk dan keras. Ketepikan.
2. Sediakan bahan Puding (Langkah 2) :

Langkah 2 : Bahan Puding
200ml susu cair
200ml thickened cream / double cream (saya guna susu cair)
100gm gula kaster
1 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur (Asingkan 3 putih telur untuk meringue)
2 biji telur

Cara-cara :
1. Satukan semua bahan puding, kocok perlahan, jangan sampai berbuih. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus (Langkah 1). Ketepikan.
2. Sediakan Adunan Kek (Langkah 3):

Bahan Kek :
(A)
    125 grm cream cheese
    25 grm butter
    50 ml susu segar (30 ml susu cair + 20 ml air) (saya guna susu cair)
    3 biji kuning telur
    1/2 sudu besar esen vanila / jus lemon
    secubit garam
    10 grm tepung jagung
    30 grm tepung gandum *ayak tpg gandum 2/3 kali

(B)
    3 biji putih telur
    70 grm gula kastor
    1/3 sudu kecil jus lemon / 1/2 sudu teh cream of tartar *optional..Ana skip bhn ni
     (saya guna cream of tartar)

Cara Buat Kek :

    1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair,     sejukkan adunan cream cheese tu td. 
   2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam , jus lemon/esen vanila gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj). 
    3. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon/c.o.t, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula, pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  
   4. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.  Bahagi adunan kek kepada 2 bahagian, 1 bahagian letak pewarna kesukaan, 1 bahagian lagi dibiarkan kosong je.
    5. Sendukkan 3 sdbesar adunan kek bewarna ditepi loyang, letak lagi 3 sdbesar adunan kosong (ungu-putih-ungu-putih), cara macam ni kena buat cepat2 sebab dasar kek atas karamel tu akan membuatkan kek cepat merebak memenuhi ruang.
    6. Lapisan ke 2, adunan diletakkan bertompok, sudukan 2 sdb adunan berlainan warna atas adunan yang dibawahnya . Buat sampai habis...(marble tu boleh buat ikut citarasa masing2)

7. Bakar kek kira-kira 1 jam 10 minit dengan suhu 160-165'C, dgn cara waterbath,  menggunakan api bawah sahaja selama 1 jam & kemudian api atas bawah untuk 10 minit terakhir *Blh juga guna api atas bawah sepenuhnya. Suhu & masa yang digunakan bergantung kepada oven masing2 . (suhu oven saya 160 darjah, 1jam. guna api atas bawah, bila atas kek dah perang ckit, tukar api bawah sahaja...)
 8. Biarkan kek didalam loyang selama 20 minit-30 minit kemudian sisip tepi loyang agar semua bahagian puding & kek renggang sepenuhnya, terbalikkan atas papan kek, tunggu sejuk kemudian bolehla disapu blueberry topping. Tak letak topping pon dah sedap...



Wednesday, February 1, 2012

SERIBU KEMAAFAN KU POHON...

Assalamualaikum...

   Selamat pagi semua...amboi, tajuk en3 nih cam lagu plak ye. Terima kasih kepada pengunjung2 blog ini dan saya mohon maaf kerana ada blog yg xdapat saya kunjung balas. Nak kata sibuk tu xla sangat tp masa untuk online tu terhad sikit. Bila anak bagun tido xleh nak online nanti dia pon nak on same hehehe, bila anak tido leh la on kejap pastu nak kena buat kerja lain gak kan....kang ade yg kebulur hehehe.


   Shoutbox kat blog saya ni xde la plak, xleh nak tau sape yg masuk n tinggal jejak. Blog orang lain ok ke? mmm ke sebab lame saya xbuka blog ni? tah le :) Ape pon terima kasih la kepada yang sudi berkunjung dan maaf banyak2 jika saya xdapat berkunjung ke blog anda...Insyaallah kalau sempat n rajin masak ade la en3nya k. Sekarang saya jarang ke dapor sebab alahan pada benda2 yg bertumis n bau bawang tp kalau buat kuih or kek tu boleh la...itu pon ikut kerajinan....hehehe. Layannnn :))
 

Thursday, January 19, 2012

SUDAH LAMA KU IDAMKAN....

Assalamualaikum...


CHEESE CAKE SIMPLE


   Lame benar saya xbersiaran, ape tidaknya hampir sebulan kat kampung mase cuti sekolah tahun lepas. On da way nak balik cni singgah plak kat Cameron Highland bercuti bersama keluarga mertua. Mase tu saya demam teruk sampai balik rumah pon xbaik2 di tambah plak dengan alahan, lembik saya huhuhu.

   Sekarang alhamdulillah....dah ok cume alahan yg blom, xleh nak masak. Sian cik somi yg masak bila balik kerja, klu saya makan yg instant je. anak-anak pon ikut ape yg saya makan, maunya 2-3 bulan klu camni huhuhu sabo je la kan.
   Buat kek ni pon sbb teringin sangat2 bila nengok blog kengkawan yg mcm2 menunya, nak mintak jauh sangattt hahaha. Buat ari selasa malam, itu pon sbb senang just masuk blender pastu bakar. Ok la...dan semua suka, tertunai la keinginan nak makan Cheese kek. Kek ni penah buat dulu klu nak recpnya leh tengok en3 Cheese Cake k. Jom layannnn :)

Sunday, November 20, 2011

BISKUT SEMPERIT DAN APAM POLKADOT

Assalamualaikum...



   Lama benar xbuat biskut nih, sejak sepupu kasi mase raya aji aritu terus teringin nak buat. Ni saya buat untuk kakak bawa ke tadikanya ari jumaat last sekolah....mulanya buat apam polkadot atas permintaan kakak tp bila siap tu ckit la plak. Pastu elok si adik tido kol 2pg terus godek2 buatkan biskut nih.



   Lame sangat xbuat, rasanya dulu kot masa kecik2 buat ngan mak sbb abg suke biskut nih sampai puas sorok atas alang umah takut xsempat raya klu dia makan hehehe. Recp ni saya amik kat blog quinnie, katanya sedap n cair dimulut bila makan. Bila saya cuba buat dan rasanya memang betul sedapppp. 

   Dia buat bentuk bunga cantik, merah n ijau tuk daunnya. Saya plak buat kuning n ijau, nak cepat abis n buat pon setengah adunan ni jer...tu pon lenguh tangan gak la sbb saya guna acuan yg tekan ngan ibu jari tu...hehehe. Pe pon terima kasih buat penyumbang recpnya, layannnn :)


BISKUT SEMPERIT

Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
Sumber :Rabia Azhar
by: qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
1 buku buttercup  -saya guna planta 250gm
3/4 @ 1 cawan gula halus boleh juga gula aising, -saya guna gula icing
1 bji telur kuning,
1 sudu teh esen vanila.
1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad,*
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*)
ceri utk hiasan
sedikit pewarna hijau dan merah


Cara2
1. mula2 pukul gula dan planta hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....
2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi planta...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna hijau dan satu pewarna merah. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.
3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..saya guna non-stick nya dulang..so tak yah sapu planta kat dulang tu...tapi kalau guna dulang biasa..sapu rata planta atas dulang.
4. paip doh guna acu samperit....yg bhgn bawah tu saya guna acu samperit....yg atas tu guna nozle tuk buat icing so saiz dia kecik skit la yg kat atas tu....ikutla nak letak warna mana yg kat atas dan mana yg bawah....nak buat sebelah merah sebelah hijau cam rabia buat pun cantik jugak.
5. dah siap paip penuh dulang....letakkan ceri kat atas dia....kemudian bakar...biar oven tu panas 20m dulu then baru leh bakar....saya bakar lebih kurang 15-20 minit....biskut ni sedap kalau bahagian bawah dia tak hangus sgt...pandai2 la adjust ikut oven masing..:)


(nota: biskut lebih rangup kalau guna planta atau margerin dari guna butter...tapi kalau suka butter apa salahnya kan..ikut selera....masa saya buat ni..stok tepung kastard saya hanya ada 1/2 cawan jek..jadiknya saya tambahkan lagi 1 1/2 cawan tu guna tepung jagung...dia kalau guna tepung kastard sepenuhnya lagi wangi la biskut nih sebab bau tepung kastard tu...tapi kalau nak ganti dgn tepung jagung pun boleh..sama je sedapnya...)
  

Apam Polkadot...