Saturday, April 16, 2011

SiAkAp 3 RaSa

Assalamualaikum...

    Arini asben kata masak ikan siakap recp kat majalah anis, jadi ini la hasailnya. Asben kata sedap, 3 orang makan dah nak abis. Malam ni nak makan ape plak ek, sekor ikan xsampai 1 ari dah abis hehehe. Pepon, jom layannnn

Ikan Siakap Tiga Rasa
Recp asal : Anisani Village Resort
Sumber: Majalah Anis

Bahan A :
1 ekor ikan siakap - dibersihkan dan dikelar
sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
* perap sekejap dengan garam kemudian goreng, angkat dan ketepikan.

Bahan B :
6 tangkai cili api-dihiris halus
3 tangkai merah-dihiris halus
3 biji cendawan kering-direndam dan belah 2
1 biji bawang besar-dihiris
sedikit stok(air rebusan)ayam
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
6 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia (sebesar ibu jari)
5 batang serai
3 biji asam masin(boi)-buang biji
1 sudu kicap pekat
2 sudu sos cili, sos tomato,sos tiram dan sos plum(setiap satu dua sudu)
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan Hiasan:
Hirisan daun bawang, lobak merah dan timun

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan stok ayam dan cendawan.
2. Apabila kuah dah pekat, masukkan hirisan cili padi dan cili merah, hirisan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
3. Apabila kuah masak sempurna tuang atas ikan dan hias dengan daun bawang, timun dan lobak merah...

Friday, April 15, 2011

ApAm PoLkAdOt

Assalamualaikum...

    Apam ni buat semalam, dah lama dalam list baru dapat buat semalam. Saya buat dalam cup kecil2, lepas tu anak dah mula meragam. Ada gak buat dalam cup besar tp tunjuk yang ni la cumil ckit hehehe. 
    Dah ramai orang buat, saya baru nak buat ek. Apam ni xde inti sbb saya buat kecil2 kan...lambat pula siapnya klu letak inti. Seronok2 buat anak pula meragam trus ilang 'consentrasi'. Pepon, jom layannnn :)

Thursday, April 14, 2011

Pai EpAL

Assalamualaikum...

     Pai epal ni buat semalam tp xsempat nak post, arini baru berkesempatan. Ni kes nak menghabiskan epal merah kat dlm peti es tu, dah lama n xabis2 lagi. Tu ade lagi 3 biji nak buat ape plak ek, buat pai ni pon saya sorang jer yang makan, anak makan kulit jer yg bentuk 'love' tu.

   Pai epal nih recpnya saya amik kat blog CMG a.k.a che mat gebu. Nak recp leh la klik link tu ekk. Buat punya buat last2 xmuat acuan untuk nak tutupnya sbb acuan saya besar ckit sbb tu la nampak nipis n xgebu cam yg che mat buat tu hehehe. Menjadi gak le tp kureng kemas n cantik :) Pepon, jom layannn

Tuesday, April 12, 2011

AwArD n KeK BuAh SeDaP.....

Assalamualaikum...

    1st time dapat award...Tq izah atas anugerah bg blog yg xseberapa ni, ku terharu huhuhu. Ni satu lg...



    Ni kek buah bakar yang sodap penah makan. Amik kat blog k.ummi@homesweethome, buah bulan3 lepas bawak balik kg bg mak n makmertua sbb diaorang suke sangat kek buah ni. Warna xcantik la sbb mixfruit byk kismis...cerinya kureng. kene buat lagi sbb saya pon dah mula sukakannya...:) mintak ijin CnP ye k.ummi...
KEK BUAH SEDAP
CnP : homesweethome (k.ummi)

Bahan:
380 gm susu pekat manis *
400 gm mixed fruits *
250 gm butter *
1 cawan air * (250 ml)
2 biji kuning telor
3 cawan tepung gandum (+- 380 gm)
1 sk baking soda
1/2 cawan orange juice dari 2/3 biji orange (*ummi guna oren sunquick je)

Cara Membuat:-
Masukkan bahan-bahan (*) dalam periuk, masak atas api sederhana sambil dikacau hingga butter dan susu larut.
Alihkan dan sejukkan dalam fridge selama 3 - 4 jam. Kemudian keluarkan dan campurkan dengan kuning telor dan
kacau rata. Kemudian ayak tepung dan baking soda dan masukkan sedikit-sedikit dalam campuran buahan tadi.
Masukkan pula orange juice dan kacau rata dengan spatula.
Panaskan oven dengan suhu 170 deg. Celcius dan grease pan ukuran 8"x8".
Tuangkan adunan dan bakar selama kurang lebih 1 jam (jangan overcook - ummi bakar 50 minit saja).



Monday, April 11, 2011

NaSi GoReNg DaGiNg

Assalamualaikum...

    Tgahari td xtau nak masak ape, BW jumpe recp nasi goreng daging nih kat blog k.hana. Pastu cek peti es ade daging trus nak buat. Makan sampai malam dengan tembikai n sambal telur, mmmm sedap...TQ k.hana :)

   Spiral pasta ni plak wat tuk kakak makan tgahari td pas balik sekolah. Juga amik kat blog k.hana tp k.hana wat dengan makaroni....simple n sedap :P jom layannn

Saturday, April 9, 2011

PiZZa

Assalamualaikum...

    Pizza ni buat pagi tadi, sekarang baru sempat nak post. Maklum la...lptop satu, laptop saya rosak...jd, time diorang tido ni baru saya leh guna. Kebetulan plak izah pon buat pizza ekk..

   Recp pizza ni saya amik kat blog k.hana, mintak ijin CnP ye kakk hehehe. Bahan dohnya sikit n mudah nak buat. Nak tunggu recp izah plak katanya sonang gak :) pepon jom layannn.
 
PIZZA 
CnP: k.hana

Bahan-bahan

    * 2 cawan tepung gandum
    * 2 sudu yis kering
    * 1/2 kecil sudu garam
    * 1 sudu gula
    * 2 sudu minyak zaitun
    * 1/2 cawan air suam

Cara-cara

    * gaul tepung ngan gula,garam n minyak zaitun.
    * campurkan yis ke dalam air suam n masukkan sedikit2 ke dalam adunan tepung.
    * Uli sampai doh licin. Biarkan adunan sehingga naik 2kali ganda.
    * Tumbuk2kan adunan n canaikan. sapukan sos pizza,isi pilihan n keju mozarella.
    * Bakar 15-20 minit.
    * siap!!

Thursday, April 7, 2011

HaSiL KeRaS & GaTaL TaNgAn

Assalamualaikum...

    Korang jangan la gelak ek, xcantik kan? tu la, orang lain berguru saya ni xberguru sebab tu la jadi cam nih hahaha. Teringin sangat nak buat dah tau xpandai...Pepon kene cuba lagi lain kali...ni buat tuk suke2 jer :)

    Mulanya saya buat custard tea cake sbb ramai yang buat cakap sedap, jadi saya pon cuba buat...pastu teringin plak nak buat ising, dah buat dan menjadi. Letak kat kek tu tp sbb kek tu lembut, abis berderai last2 camni la jadinya...ada yang tebal, ada yang nipis. Peponnnn jom layannnn. 


   Alamak lupe plak nak letak recp. Recp amik kat blog Mas Duniaku, mintak ijin CnP ye...TQ Mas n tuan punya recp serta yang seangkatan dengannya...
 
Custard TeaCake
Resepi asal : Kak Ida - 1001 resepi
Sumber : Hasue dan CMG
Bahan Kek  :

    * 125 gram mentega - Mas ikut hasue guna marjerin
    * 1/3 cawan gula halus @ gula kastor
    * 1 biji telur gred A
    * 3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder
    * 1/2 cawan tepung kastard
    * 1/2 camca teh esen vanilla

Bahan Kastard : ( Mas ikut hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. )

    * 1 camca besar tepung kastard
    * 1 camca besar gula kastor
    * 2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
    * 15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
    * 2 camca teh esen vanilla

Cara Membuatnya :

   1. Untuk Kastard : Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
      Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
   2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
   3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla.
      Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
   4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan,
      ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
   5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!