Friday, October 5, 2012

KEMBALI SETELAH LAMA MENYEPI....

Assalamualaikum...


   Selamat malam semua.....terima kasih ya bg yg masih sudi melawat blog saya nih, lama betollll la saya xhapdate kan? hehehe. Hampir 2 bulan lebih saya di kampung sebelum puasa hingga abis raya puasa baru balik rumah sendiri. Saya melahirkan dan berpantang di kampung anak ketiga baru2 ni, sekarang anak kecil saya baru 2 bulan lebih. Bila balik ke rumah bz ngan anak kecil n malas plak nak hapdet blog nih.


Hero ke2 saya, AFIQ RYAAN

   Malam ni la baru terasa nak hapdate memandangkan anak2 dah tido hehehe. Ni pon xleh lama2 kang anak jaga dah kena off lptop nih, mata pon dah ngantuk...insyaallah nanti ada masa saya update lg k, wassalam....

Tuesday, June 26, 2012

MOOD BUAT BISKUT

Assalamualaikum...


   Bersua kembali kawan2 semua ya....hehehe maap la lambat ckit sekarang nih nak post en3, maklom la dah nak hampir due ni... Kali ni nak post en3 biskut, tengah ade mood nak wat biskut tambahan plak kepingin nak makan biskut hehehe. Ape lagi, mula la projek biskut ngan anak dara sorang nih....


Biskut Famous Amos Cokolat Chips
    Maaf ya dah abissss, buat lame dah cuma malas jer nak update hahaha. Memang sedap biskut nih cuma saya buat rapuh sangat n xtambah tepung pon. Adunan pon agak berminyak mungkin sebab tu rapuh dan peroi, saya xpenah lg la makan biskut famous amos yg mahal tu dan tak tau la same ke tak tp ramai yg penah buat biskut nih katanya sedap cam famous amos yg jual kat luar tu... Ape pon, layannnnn :)




Saturday, June 16, 2012

CHEESE TART LAGI....

Assalamualaikum...
 
 
   Selamat pagi semua....terima kasih la bg pengunjung2 yg masih lg sudi jengah blog ni yg semakin suram. Mesti boringkan, masuk jer asyik gambar same jer.....bukan ape tuan rumah malas akir2 ni memandangkan dah sarat ngandung ni....malas nak update. Ni pon merajinkan diri sbb tuan rumah pon boring gak nengok gambar same jer hehehe. Meh la layan gambar yg ado ni ye, pasni lg lambat la nak update bila dah bersalin nanti.



 
   Cheese tart ni kali kedua buat sebab ada lagi lebihan kulit yg buat sebelom nih kebetulan plak adik ipar nak kawen jadi buat tuk hantarannya. Malangnya jadi rezeki semut plak  sebab lupa tapekan keliling bekas tu, just stappler jer huhuhu sedihnya....xpe la nak buat camne kan. Cuba buat corak bunga cam k.ita masam manis buat, c kakak ni sibuk jer suruh buat corak bunga. Sronok plak bila buat menjadi n bertambah semangat nak buat lg, somi kata senang makan sekali ngap jer hehehe. Pepon terima kasih buat penyumbang recp n idea mencoraknya....



   Ni plak putu perak beli kat RnR Ulu Bernam masa on da way balik dari kg. Sebelom nih ada nengok kat blog saper tah dah lupa dan masa berenti nunggu somi solat gi la intai2 kat Agro Bazar tu terpandang kuih ni jadi trus teringin nak rase. 3 biji 2 hinggit, beli sampai 4 hinggit tamak punya pasal padahal sorang jer yg makan hehehe.

   Rasanya boleh tahan la tp bila dah sejuk tu dah xsedap, keras n tebal. Isi dalamnya pon just kelapa jer, klu putu piring n putu buluh ade kelapa n gula merah. Bagi saya lebih suka putu piring n buluh la....pepon dapat gak merasanya, alhamdulillah... k la ye setakat ni dulu en3 saya, lenguh plak pinggang ni lame duduk. Insyaallah kalau ade kerajinan nanti saya masukkan  en3 baru plak k, layannnnn :)

Tuesday, May 29, 2012

CHEESE TART

Assalamualaikum...


   Lame beno kan saya xupdate blog ni, bukan apa sebab mood malas tu tinggi hehehe. Arini nak post sebab terrrrajin la plak....lgpon teringin sangat nak makan cheese tart. Makanya harus merajinkan diri...hehehe.




   Recp tart ni saya amik kat blog k.norli n intai2 cara wat corak kat blog k.ita masam manis tu...cantik2 diorang buat. Anak2 suke nak2 anak pompuan saya, siap suruh buat corak macam2 hehehe. Nanti la ibu buat corak bunga plak, sronok plak bila buat menjadi. Mula2 buat kulit tu susah gak ye la acuan kecik n lambat plak sbb baru nak mencuba tp bila kali ke dua buat dah ok dah. Cik Somi pon kate cedapppp hehehe.




   Nie filling blueberry pembakaran pertama, xcantik sebab terbiar lama nyusukan anak time tu hehehe. Xpe la rupa xcantik tapi sedappp hahaha...terima kasih buat penyumbang recp n cara buatnya. Nak tengok step by step n yg cantik2, tgok di blog norlilovescake n masam manis ye. Saya CnP gak recp kat cni....Jom layannnn :))


CHEESE TART 
Sumber: Blog k.norli n k.ita
Bahan2:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart


1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar  lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. * trus buat pon ok, saya trus buat xsimpan semalaman.
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.


Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.

Bahan utk Cream Cheese:

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Caranya:
1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.


Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan. UNTUK CARA BUAT NI BOLEH TENGOK KAT BLOG MASAM MANIS YE...

Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
* tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.

Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell. Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese. (Saya plak buat 2 adunan tuk kulit dapat la lebih kurang 50 biji, krim cheese plak dalam 40 biji leh isi sbb saya boh penuh)

* Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama....

Sunday, May 6, 2012

EN3 TERTANGGUH - kuih-muih

Assalamualaikum...


   Hari nie nak post en3 kuih-muih yg dah buat lame dah...tengok jer la ek hehehe. xnak cakap banyak jom layannn ;)

APOM SAGU

INTI SAGU 

   Kuih ni recp amik kat blog K1, dulu penah makan kuih ni mak buat tp yg K1 buat tu inti kastard. Mak buat jual dulu inti sagu camni, bila nengok kat blog K1 jer trus copy n br try hehehe. sedap dengan kulit yg lembut w/pon dah sejuk, inti boleh dipelbagaikan....pada sesape yg nak try cari kat blog K1 ni k.


LEMPENG NASI KELAPA

   Kuih ni plak recp dr CHE MAT GEBU tp saya tambah kelapa yg tersadai ckit dlm peti es tu, dari terbuang baik campurkan hehehe. sedap bila ade rasa kelapa gitu...saya tambah tepung lebih sbb nasi saya beras taj mahal tu jd kurang kanjinya. Enak bila makan ngan kuah kari or sambal ;)


KUIH KETAYAP aka KUIH DADAR
   Recp kuih ni saya amik kat blog k.yati yg pandai menalam tu....hehehe. cantik kuih talamnya...kalu saya buat kang sorg jer yg makan. Lembut dan sedap kuih ni, biasa la kan dah ngidam sesangat tu yg buat ckit lgpon penah beli tp xsodap....


KUIH BOM
   Banyak betol ngidam kuih ye hehehe, kuih ni buat sbb lebihan inti kuih ketayap tu. Pikir2 last2 buat kuih ni senang pon senang, recpnya saya amik kat biras. Just guna 2cwn tepung pulut n 1cwn tepung gandum, uli cam nak buat onde2 jer. Semua kuih yg saya buat ni saya n anak kecik jer yg makan....yg 2 org lg lam umah ni xmakan.... Jom layannnn :))

Thursday, May 3, 2012

EN3 LAMA YG TERTANGGUH - kek

Assalamualaikum...

   Lama sudah xbuat en3 baru kan? en. somi dah turunkan laptopnya yg dah lama bersarang kat atas rumah. Malas saya nak naik atas mengangkut laptop berat ni hehehe, bila bawa turun ke bawak si anak kecik plak yg nak main abis ditekan-tekan. sekarang ida dah tido kene la post cepat en3 klu tak tertangguh lagi la..... jawabnya.


   Ok, nak cepat xmo cakap banyak dah ni nak post gambar menu yang dah lama buat. Saya buat KEK BATIK ARORA ni bulan 3 masa balik kg buat knuri akikah anak n anak2 sedara...


    Resipinya boleh tengok kat blog che mat gebu, k.ita masam manis dan ramai dah yg buat, masa tu memang berarora la kat banyak blog hehehe.


COTTON JAPANESS CHEESE CAKE
   Kek ni plak buat bile tah lupe plak, memang sedap kek nih dengan topping kat atas tu....walllahhh. Rasanya banyak blogger yg dah buat, resipinya saya amik kat blog kak nor secubit garam.

CHOCOLATE INDULGENCE CAKE
    Kek ni plak saya cuba buat sebab teringin dah lame dah....tengok k.ita masam manis buat ngan gambar yg cantik, tergoda ai hehehe. banyak kali pikir gak nak buat sbb step die mai aiii panjang n berpeloh gak la buat ni 3 hari siap hehehe.
   Ada gak la kesilapan teknikal kat coklat mouse tu....insyaallah lain kali datang mood rajin akan cube lagi. Ape pon memang best n sedappp kek nih, resipinya saya amik kat blog K1. boleh tengok kat sana ye....
   

   Maaf ye saya letak link jer untuk resipi sbb klu saya letak semua recp kat cni kang panjang sangat n pening plak nak tengok semua recp. Terima kasih kepada penyumbang recp n pengunjung2 blog ni, nanti saya masuk kuih plak ye. anak dah jaga tuuuu layannnn :))

Friday, April 20, 2012

MAAF SEKALI LAGI....

Assalamualaikum.... Selamat pagi semua ke pada pengunjung2 yg sudi jengah blog saya ni, mesti boringkan? Ye la xde menu baru.... Bukannya xnak post menu baru tapi penyakit M tu menjadi-jadi walhal rajin gak memasak hehehe. Sejak gune ipad ni suh nak post gambar, dah la gambar kameranya kelabu dan xleh plak nak insstall flash kata somi saya la. Memandangkan menda ni asyik kene "konker" jer ngan anak2, lg la bertambah kemalasannya huhuhu. Apepon saya ucapkan terima kasih la kepada pengunjung2 yg sudi jengah blog yg xseberape ni ye. Sekarang ni klu saya cuba menu n rajin memasak just letak dalam FB jer sbb gambar pon amik gune anset jd trus masuk ke FB. Maaf sekali lagi ye buat pengunjung2 blog ini, mungkin pasni lambat lg la nak post menu baru tp insyaallah akan diusahakan untuk post gak en3 :)). Sudah banyak menu dr blog teman2 yg dah saya cuba tapi xdapat nak post di sini antaranya kek batik arora, cotton japaness cheese cake, apom kastard, bingka suji yg br buat semalam, chocolate indulgence cake dan ade lg la menu lain dah xingat dah hehehe. Pasni bulan puase lg la xleh nak on9 sebab balik kg untuk bersalin dan mungkin lame la blog ni nak aktif semula, xdapat la nak buat n cube recp dr teman2 lain. Tengok jer la....hehehe TERIMA KASIH SEMUA.... Wassalam....