Tuesday, April 23, 2013

EGGLESS CHOCOLATE GATEAU

Assalamualaikum...
 
 
   Apa khabar semua geng2 blogger, chat? lama beno xupdate blog nih sampai naik boring orang blogwalking kat cni kan? saya sendiri pon bowing hehehe. Bukan apa, penyakit M tu tinggi dari R ditambah plak gangguan dari hero2 yang lasak nih huhuhu. Dah taip2 gambar plak....lom masuk lagi...masuk draf....ni baru terasa nak update bila anak2 tido...anak yg kecik plak demam, Alhamdulillah sekarang dah ok ckit.
 
 
   Post arini dah lama sungguh saya buat, tergoda kek bila tengok kat blog Rahel. Kek coklat yg tak guna telur tapi tetap gebus digabung plak ngan krim keju, menambahkan lagi kesedapan kek ni....Jom tengok recpnya di bawah, layannnn :)
 
 
 





 
 
 
Eggless Chocolate Gateau
Sumber: Fabulous Cake Business
CnP: rahelblog-rahel.blogspot.com

Bahan Cake:
(A):150g minyak (i guna corn oil)
       200g brown sugar
       1/4 sudu teh garam
       1/2 sudu teh coffee paste
       280g sweet soya milk

(B):200g tepung biasa (i guna tepung gandum)
       30g serbuk koko
       1 1/2 sudu teh baking powder
       3/4 sudu teh baking soda

Ganache:
200g dark compound chocolate
130g non-dairy fresh cream
70g unsalted butter

Cara membuat kek:
1.Campur bahan (A) kacau hingga rata.Tambahkan bahan (B) dan kacau hingga sebati.
2.Tuang adunan kek ke dalam loyang 8'' yang sudah digris baking paper.
   Bakar pada suhu 170'C selama 60 minit.Setelah masak biarkan kek sejuk.
3.Ganache:Panaskan non-dairy fresh cream hingga mendidih.Tambahkan coklat cincang dan
   kacau hingga coklat larut.Masukkan butter dan kacau sebati.Biarkan ganache sejuk dan
   pekat.
4.Tuang ganache ke atas kek.
5.Hias kek sesuai dengan kreativiti anda.

Catatan:
*Ayakkan bahan (B) sebelum dituang ke dalam bancuhan bahan (A).
*Minyak boleh diganti dengan melt butter.
*Sweet soya milk bole diganti dengan susu segar.
*Untuk topping Rahel letak walnut cincang yang sudah disangai,tapi anda boleh guna
  kekacang pilihan anda.

*Untuk filling Rahel guna:

   125g cream cheese
   1 1/2 sudu besar gula kastor
   120g non-dairy fresh cream-diputar hingga soft peak
  Cara:Putar cream cheese bersama gula hingga licin.Satukan dengan fresh cream.Siap.



Sunday, October 14, 2012

Assalamualaikum...
 
 
 
   Hari nie bersiaran lewat petang kebetulan anak2 tido walaupon kejap2 terjaga dan kene enjutkan buai sambil2 on9 ni hehehe. Hari xde yang special tp memandangkan ada masa terluang nih nak gak la update blog yg kadang2 susah gak nak update.
 
 
 
 
   Tengah hari xmakan nasi just makan char koey teow ni je sbb xsempat nak masak nasi hehehe. Kakak ade konvo n konsert untuk tadikanya petang ni, kelam kelibut jdnya, start jam 8pg pergi pasar beli ikan untuk stok seminggu, balik siang2 ikan n siap packing pastu sarapan kuih yg beli kat pasar. Kemudian pukul 11 lebih pergi plak kedai bakery beli brg ckit konon2 nak buat kek tah bila nak menjadinye hehehe.
 
 
 
 
   Gambar pon kelabu jer maklom la amik mase baru jer lepas goring, lagi plak guna kamera cikai jer....boleh la kan. Recp di ambil dari buku bijak memasak oleh Norzailina Nordin, tapi saya lom bijak sangat bab memasak nih hehehe. Recpnya nanti saya update, insyaallah....buat masa sekarang ni xsempat nak taip recpnya sbb anak kecik nih kejap2 terjaga ja tidonya tu sbb nak post en3 pon jarang2 padahal dah amik gambar klu dah masak tu last2 xjadi nak update.... ok la saya out dulu k, jom layannn :)






Thursday, October 11, 2012

KUIH BINGKA KELAPA PANDAN

Assalamualaikum...
 
 
 
 
 

    Selamat pagi semua....jarang2 saya update blog ni, ada en3 yg nak post tp xsempat klu hari yg same gak nak post. Banyak masakan yg saya cuba tp sempat dengan anak kecik huhuhu. Ape pon terima kasih la kepada yg masih sudi masuk n komen blog ini....



 
   Ni la kuih yg saya cuba dari blog yg femes tu hehehe sape lagi kalau tak CMG....sedap kuih ni cam che mat cakap rasanya mcm kuih dangai la. Garing kat luar tp lembut n kenyal2 dalamnya, saya n anak lelaki saya yg abiskan. Rupanya xcantik cam CMG kita tu sbb saya guna Loyang jer...tengah plak xgaring....nanti senang2 nak cari la acuan cam che mat tu, cantik plak hehehe.
 
   Kalau nak tengok gambar yg lagi cantik, boleh tengok DI SINI ye. Recpnya juga mudah ye dan saya sertakan juga di bawah bagi sesiapa yang nak mencuba k, jom layannnn :)
 
 
KUIH BINGKA KELAPA PANDAN
 
BAHAN-BAHANNYA :-) 200 gram parutan putih kelapa
80 gram gula halus
150 gram tepung pulut
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
4 camca besar air
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh pandan paste
Sedikit mentega


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C. Lenser acuan dengan mentega, kemudian masukkan acuan tadi ke dalam oven, biar acuan panas. 
  2. Sementara itu, dalam satu bekas,masukkan kelapa parut, tepung pulut, gula halus dan gaul rata2. Masukkan telur, garam dan pandan paste. Kacau rata dan tuang air, gaul hingga semua sebati dan mesra. Bancuhan akan menjadi seakan2 adunan jemput2. Ketepikan sebentar.
  3. Keluarkan acuan dari oven (berhati2, gunakan sarung tangan khas atau kain). Tuang no. 2 tadi dalam ke dua2 acuan, sama banyak, Ratakan dan masukkan kembali dalam oven. Bakar 30 minit hingga masak. Keluarkan dari acuan dan biar sejuk. Boleh potong dan hidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Untuk mendapat permukaan kuih yang perang, 5 minit sebelum habis membakar, mat tukar fungsi oven pada "GRILL" dan bakar hingga permukaan kuih perang. Selamat mencuba untuk semua...

 
 





Friday, October 5, 2012

CHEESE CAKE

Assalamualaikum....


   Selamat pagi semua geng2 blogger moga2 semuanya chat2 dipagi jumaat ni. Hari nie bersiaran awal ckit sementara berkesempatan dan sebelom anak2 bangun tido terutama yg kecik tu hehehe.



   Kek ni dah lama buat, pas jer balik dari kg teringin nak makan kek. Kebetulan plak somi beli krim cheese masa die sorang2 kat rumah hehehe. Ape lagi terus la godek2 buat....dan ni la hasilnye. Recpnya saya yg mula2 saya buat dulu, boleh tengok kat bawah ni ye...dah ramai tau kan buat cheese cake, cuma recp lain n bermacam2 cara. Ok nanti saya post en3 baru plak k, insyaallah.....


KEK KEJU 
Sumber:Kompilasi hidangan kek, oleh: Nor Aini Zakaria

bahan2:  (lapisan bawah)
1 cawan biskut krim kraker (hancurkan)
3 sudu besar mentega
3 sudu besar gula
- campur semua bhn ni dan padatkan dalam acuan, bakar lebih kurang 10min.

bahan2: (lapisan atas)
250gm krim keju
50gm gula kastor
50gm air susu ( leh guna susu segar, susu cair, susu UHT @ air suam yg dibancuh dgn susu tepung)
50gm mentega
3bj kuning telur
5 sudu makan tepung jagung

bahan B:
40gm gula kastor
2bj putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar
- satukan bhn ini dan pukul hingga gebu dan kental (klu diterbalikkan mangkuk ke bawah ia xjatuh)

caranya:
  1.  pukul krim keju, gula kastor,mentega dan tepung jagung hingga kembang.
  2.  kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lagi hingga sebati dan berkrim.
  3.  kemudian, masukkan bahan B yg dah dipukul td dan gaul perlahan2 hingga sebati.    pastu    tuang adunan ke      atas biskut       td.
  4.  sediakan acuan yg besar daripada acuan td dan isiskan air 1/4 penuh. masukkan acuan kek ke dalamnya dan bakar         selama 1 1/2 jam pada suhu 160 darjah.
  5. sejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. hiaslah dengan krim putar @ topping kegemaran spt jem blueberry dsbgnya....

KEMBALI SETELAH LAMA MENYEPI....

Assalamualaikum...


   Selamat malam semua.....terima kasih ya bg yg masih sudi melawat blog saya nih, lama betollll la saya xhapdate kan? hehehe. Hampir 2 bulan lebih saya di kampung sebelum puasa hingga abis raya puasa baru balik rumah sendiri. Saya melahirkan dan berpantang di kampung anak ketiga baru2 ni, sekarang anak kecil saya baru 2 bulan lebih. Bila balik ke rumah bz ngan anak kecil n malas plak nak hapdet blog nih.


Hero ke2 saya, AFIQ RYAAN

   Malam ni la baru terasa nak hapdate memandangkan anak2 dah tido hehehe. Ni pon xleh lama2 kang anak jaga dah kena off lptop nih, mata pon dah ngantuk...insyaallah nanti ada masa saya update lg k, wassalam....

Tuesday, June 26, 2012

MOOD BUAT BISKUT

Assalamualaikum...


   Bersua kembali kawan2 semua ya....hehehe maap la lambat ckit sekarang nih nak post en3, maklom la dah nak hampir due ni... Kali ni nak post en3 biskut, tengah ade mood nak wat biskut tambahan plak kepingin nak makan biskut hehehe. Ape lagi, mula la projek biskut ngan anak dara sorang nih....


Biskut Famous Amos Cokolat Chips
    Maaf ya dah abissss, buat lame dah cuma malas jer nak update hahaha. Memang sedap biskut nih cuma saya buat rapuh sangat n xtambah tepung pon. Adunan pon agak berminyak mungkin sebab tu rapuh dan peroi, saya xpenah lg la makan biskut famous amos yg mahal tu dan tak tau la same ke tak tp ramai yg penah buat biskut nih katanya sedap cam famous amos yg jual kat luar tu... Ape pon, layannnnn :)




Saturday, June 16, 2012

CHEESE TART LAGI....

Assalamualaikum...
 
 
   Selamat pagi semua....terima kasih la bg pengunjung2 yg masih lg sudi jengah blog ni yg semakin suram. Mesti boringkan, masuk jer asyik gambar same jer.....bukan ape tuan rumah malas akir2 ni memandangkan dah sarat ngandung ni....malas nak update. Ni pon merajinkan diri sbb tuan rumah pon boring gak nengok gambar same jer hehehe. Meh la layan gambar yg ado ni ye, pasni lg lambat la nak update bila dah bersalin nanti.



 
   Cheese tart ni kali kedua buat sebab ada lagi lebihan kulit yg buat sebelom nih kebetulan plak adik ipar nak kawen jadi buat tuk hantarannya. Malangnya jadi rezeki semut plak  sebab lupa tapekan keliling bekas tu, just stappler jer huhuhu sedihnya....xpe la nak buat camne kan. Cuba buat corak bunga cam k.ita masam manis buat, c kakak ni sibuk jer suruh buat corak bunga. Sronok plak bila buat menjadi n bertambah semangat nak buat lg, somi kata senang makan sekali ngap jer hehehe. Pepon terima kasih buat penyumbang recp n idea mencoraknya....



   Ni plak putu perak beli kat RnR Ulu Bernam masa on da way balik dari kg. Sebelom nih ada nengok kat blog saper tah dah lupa dan masa berenti nunggu somi solat gi la intai2 kat Agro Bazar tu terpandang kuih ni jadi trus teringin nak rase. 3 biji 2 hinggit, beli sampai 4 hinggit tamak punya pasal padahal sorang jer yg makan hehehe.

   Rasanya boleh tahan la tp bila dah sejuk tu dah xsedap, keras n tebal. Isi dalamnya pon just kelapa jer, klu putu piring n putu buluh ade kelapa n gula merah. Bagi saya lebih suka putu piring n buluh la....pepon dapat gak merasanya, alhamdulillah... k la ye setakat ni dulu en3 saya, lenguh plak pinggang ni lame duduk. Insyaallah kalau ade kerajinan nanti saya masukkan  en3 baru plak k, layannnnn :)