Monday, April 11, 2011

NaSi GoReNg DaGiNg

Assalamualaikum...

    Tgahari td xtau nak masak ape, BW jumpe recp nasi goreng daging nih kat blog k.hana. Pastu cek peti es ade daging trus nak buat. Makan sampai malam dengan tembikai n sambal telur, mmmm sedap...TQ k.hana :)

   Spiral pasta ni plak wat tuk kakak makan tgahari td pas balik sekolah. Juga amik kat blog k.hana tp k.hana wat dengan makaroni....simple n sedap :P jom layannn

Saturday, April 9, 2011

PiZZa

Assalamualaikum...

    Pizza ni buat pagi tadi, sekarang baru sempat nak post. Maklum la...lptop satu, laptop saya rosak...jd, time diorang tido ni baru saya leh guna. Kebetulan plak izah pon buat pizza ekk..

   Recp pizza ni saya amik kat blog k.hana, mintak ijin CnP ye kakk hehehe. Bahan dohnya sikit n mudah nak buat. Nak tunggu recp izah plak katanya sonang gak :) pepon jom layannn.
 
PIZZA 
CnP: k.hana

Bahan-bahan

    * 2 cawan tepung gandum
    * 2 sudu yis kering
    * 1/2 kecil sudu garam
    * 1 sudu gula
    * 2 sudu minyak zaitun
    * 1/2 cawan air suam

Cara-cara

    * gaul tepung ngan gula,garam n minyak zaitun.
    * campurkan yis ke dalam air suam n masukkan sedikit2 ke dalam adunan tepung.
    * Uli sampai doh licin. Biarkan adunan sehingga naik 2kali ganda.
    * Tumbuk2kan adunan n canaikan. sapukan sos pizza,isi pilihan n keju mozarella.
    * Bakar 15-20 minit.
    * siap!!

Thursday, April 7, 2011

HaSiL KeRaS & GaTaL TaNgAn

Assalamualaikum...

    Korang jangan la gelak ek, xcantik kan? tu la, orang lain berguru saya ni xberguru sebab tu la jadi cam nih hahaha. Teringin sangat nak buat dah tau xpandai...Pepon kene cuba lagi lain kali...ni buat tuk suke2 jer :)

    Mulanya saya buat custard tea cake sbb ramai yang buat cakap sedap, jadi saya pon cuba buat...pastu teringin plak nak buat ising, dah buat dan menjadi. Letak kat kek tu tp sbb kek tu lembut, abis berderai last2 camni la jadinya...ada yang tebal, ada yang nipis. Peponnnn jom layannnn. 


   Alamak lupe plak nak letak recp. Recp amik kat blog Mas Duniaku, mintak ijin CnP ye...TQ Mas n tuan punya recp serta yang seangkatan dengannya...
 
Custard TeaCake
Resepi asal : Kak Ida - 1001 resepi
Sumber : Hasue dan CMG
Bahan Kek  :

    * 125 gram mentega - Mas ikut hasue guna marjerin
    * 1/3 cawan gula halus @ gula kastor
    * 1 biji telur gred A
    * 3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder
    * 1/2 cawan tepung kastard
    * 1/2 camca teh esen vanilla

Bahan Kastard : ( Mas ikut hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. )

    * 1 camca besar tepung kastard
    * 1 camca besar gula kastor
    * 2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
    * 15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
    * 2 camca teh esen vanilla

Cara Membuatnya :

   1. Untuk Kastard : Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
      Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
   2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
   3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla.
      Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
   4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan,
      ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
   5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!


Wednesday, April 6, 2011

ReNdAnG TeLuR & BuBuR

Assalamualaikum...

 Rendang Telur Nasi Kandar

   Ni menu semalam, recpnya amik dari mak mertua. Kalau sape nak mencuba leh tengok kat bawah ek recpnya. Senang, bahan xbyak sangat n sedap...
Bubur Kacang ijau n Jagung

   Sarapan pagi nih....lame xmakan bubur. Menghabiskan jagung yang tinggal sebatang tu dalam peti es n dah kecut hehehe, lupe plak nak meletak sagu. Maklum la nak cepat klu anak jaga susah, kang terbengkalai. Kadang2 tu miss sarapan huhuhu, pepon...layannn


Rendang Telur nasi Kandar
Sumber : Mak Mertua
Bahan:
2 paket rempah kari daging
10 biji telur (rebus dan goreng)
5 biji cili padi}
5 ulas bawang merah}   Blender
5 ulas bawang putih}
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
sedikit air asam jawa

Bahan tumis:
4 sekawan (bg. lawang, kayu manis, buah pelaga & bg. cengkih)
daun kari
daun pandan
minyak

Bahan hiasan:
Daun sup, daun bawang, tomato, cili merah, cili padi n bawang besar

Caranya:
1. Campurkan rempah kari bersama bahan yg diblender tadi, serbuk jintan manis dan  serbuk ketumbar serta air asam jawa. Jadikan pes.
2. Tumis bahan tumisan, masukkan bahan rempah dan biar sampai pecah minyak dan hilang bau rempah.
3. Dah pecah minyak, masukkan telur dan bahan hiasan kacau dan tutup api. Boleh dihidangkan dengan nasi panas....

 

Monday, April 4, 2011

StErEo ChEEsE CaKe

Assalamualaikum...

    Semalam wat non-bake cheese cake nih, lembut cam puding jer...jadi ke tah ek tp rasenya sedap nak2 kalau makan time sejuk2. Ni la Non-Bake Stereo cheese cake. 

    Kalau orang lain wat gune biskut Oreo tapi saya gune biskut nih, somi yang beli...lebih kurang same je ngan Oreo cume jenama je lain...

    Resipinya saya amik kat Myresipi.com ye, oleh coconutice. Mintak ijin CnP kat cni ye Coconutice....Sedap...tp jadi nipis la sbb acuan spring foam saya besar. En. somi n anak lom rase lagi, kalau sedap leh la wat lagi...Layannn


Oreo Cheese Cake (non bake) oleh: coconutice@myrecp

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )

    * :: BASE ::
      120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
    * 120 g mentega cair

    * :: FILLING ::
      (A)
      2 biji kuning telur
    * 120 g gula
    * 160 ml susu

    * (B)
      250 g cream cheese
    * 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
    * 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu    kotak di bahagian diary products di supermarket]
    * 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
    * Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
    * 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)


Cara-cara

   1. Crust
      BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh  dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
   
   2. Milk
      Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
   
   3. Blend
      Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
   4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam

   5. :: Variasi Satu ::
      kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
 
   6. :: Variasi Dua ::
      kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas

Sunday, April 3, 2011

SeMaLaM Yg TaK SeMpAt

Assalamualaikum...


   Ni daging nasi kandar menu semalam....rujuk dari buku chef Hanieliza, senangnya memasak daging. Menu ringkas dan sedap, jap jer abis. Makan ngan roti pong sedap...cume gmbar je xlawa :) Resipinya, nanti la ek xsempat taip lg...baru jer on lptop anak kacau. Mmmm susah la nak update, kadang2 rase dah malas nak update.
 
   Ni plak seri muka pulut itam yg xmenjadi pulutnya, lembik ckit. Lain kali kene kurangkan santannya. Pepon, layannnn :)

Wednesday, March 30, 2011

SpHaGeTTi CaRbOnArA

Assalamualaikum...
 
 
   Malam ni buat sphagetti ni tuk anak (ibunya pon tumpang 2 kaki hehehe). Recpnya amik kat blog ummi@homesweethome, habiskan stok yg ado tp bila buat banyak gak la n anak suke, sedap katanya..pepon, layannn. Resipinya leh tengok kat blog umi ekk...:)