Sunday, October 16, 2011

SIMPLE CHEESE CAKE

Assalamualaikum...

   Lame saya xupdate blog nih kan? lame lptop nih on tp xleh nak update ckit ade er yg ganggu hehehe. Sekarang semua dah tidur, baru leh nak update. mata pon dah ngantuk dah nih huhuhu, xmo bebel panjang2 la ek.
    Kek nih buat ari khamis lg tapi dah abis U....xcantik kan? salah teknikal mase bako tu ...tp rase memang sodap la. Rupa jer yang tak cantikkk hehehe. Sedikit plak dapat dikala sedap, pastu esoknyer ada sedara dari kedah plak datang...langkah kaki kanan la diorang, dapat la rase sorang ckit. Ni pon tinggal baki ckit jer baru teringat nak post, gmbar pon yg ado jer la ek hehehe.



   Resipi pon simple dan sesuai ngan namanya, saya tengok kat blog FIZA NORDIN & MYRESIPI oleh BAIDURI. TQ ye dengan recp yg mudah ni, lain kali buat banyak ckit....xpuas makan la. Kali ni base dia saya gune biskut choc fugde 1 bungkus, sedap gabungan biskut coklat tu ngan cis. Saya CnP plak kat cni sebagai rujukan...

CHEESE CAKE SIMPLE
Sumber : Biduri @ MyR
CnP: blog fizanordin

Bahan2:
250g cream cheese
200ml fresh krim @ plain yogurt (aku guna whipping krim) sy pon guna whip krim
2sb jus lemon - ganti jus oren
3sb tepung gandum
2 biji telur
90g gula

base: 30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)
1/4 cawan butter - cairkan. (saya guna recp ni ikut k.ita masam manis tp 15keping ja biskut sbb loyang kecil)


Cara2:

Panaskan oven 170c.
Sapu loyang dengan butter @ alas dengan kertas.
Masuk semua bahan dalam mixer atau blender, mix sampai sebati dan berkrim.
Masuk dlm loyang dan bakar 40 - 45 minit.
Lepas 30 min, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil untuk elak permukaan kek hangus.
Dah masak, sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidang

Friday, October 7, 2011

MARBLE CHEESE BROWNIES

Assalamualaikum...


   Hari nie xnak cakap banyak2 cume nak post en3 yang tertangguh je ek. Buat kek nih masa buat puding triffle aritu. Recpnya pon dah ada boleh rujuk kat SINI  ye, kek nih dah adi kegemaran kami sekuarga sbb kejap je dah abis dan dah jadi penggemar cheese dah. Kalau ade je recp bab2 cis ni xsabar nak buat hehehe.




   Mmmm sedap kan kek nih? makin banyak la lemak dalam badan kalau makan selalu hehehe. Bila dah makan tu susah nak stop sbb sedap gabungan coklat n cheese tu, alamak xnak cakap banyak tp terlebih sudahhhh hehehe. Ok, jom layannnnn :)


 

Tuesday, October 4, 2011

PUDING TRIFFLE

Assalamualaikum...
 
   Macam biskut plak jap ade jap xde hehehe. Harini nak post en3 yang lepas2 yang xsempat nak post. Ade la 2-3 menu yang lom post...maklum la bz memerap anak kecik yang manja nih hehehe. Tido pon dah xmenentu dah sekarang sampai dah blur otak ni tp nak buat camne kan, budak kecik....sabo jer la.
   Lame dah menu nih masuk list, baru dapat buat. lapisan bawahnya letak lebihan kek marble cheese brownies....adunan lebih la plak buatnya. Lapisan atas plak saya guna serbuk agar2 ja xde jelly dan xde buah-buahan kat dalam tu.

    Strawberi tu kebetulan adik balik dr kg dan singgah kat camron highland, pe lagi pesan la buah stoberi nih jd la hiasan kan....xla secantik yg org lain buatnya. kalau letak dlm gelas kecik2 comel kan? try lagi la nanti. Jom layannn... :)

   Opsss lupe plak, recpnya saya amik kat blog k.Nor tu....akak, saya CnP kat cni ek. Terima Kasih...pepon memang sedap puding nih. 

PUDING TRIFFLES
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk agar2 ~ yg ni K.Nor tambah

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. (campurkan sekali serbuk agar2)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

Thursday, September 29, 2011

TiRaMiSu SiMpLe

Assalamualaikum...

   Lame xupdate blog nih, rasa malas la plak padahal ada masakan yang nak masukkan dalam nih. Asyik tertangguh jer nak2 anak kecik ni wat hal, lagiiii la malas nak update. Bila anak tido nak buat kerja lain, bila dia bangun saya on jer laptop die pon nak main tu yg tensyen ckit tu.

   Takmo cakap banyak sementara anak tido tu nak post gak en3 arini tp yg lepas2 je ye hehehe. Teringgin sangat dan dah ada dalam list pon nak buat tiramisu ni tp ye la kan sbb saya sorang jer yg nak mknnya. Last2 buat gak tu pon sbb jiran kasi bahulu banyak jd hentam je la letak bahulu hehehe.


   Recp tiramisu ni saya ambil dari blog k.nor, simple tp sedap cume saya letak baulu tu dan bau telur ckit la dan rase masam2 sbb letak yougart kan...anak pompuan saya makan yg putih tu je, baulu die xnak. Abis dia makan semua keju tu tinggal baulu tu jer dah rongak hehehe. 

    Saya cube setengah dulu nak tau sedap ke tak dan dapat la 3 mangkuk kecil tu. Lain kali leh la buat banyak dan letak kek span plak kot2 anak suke dan makan semua. Lebik cantik klu letak dalam gelas kecil kan? Trima kasih k.nor n tuan punya recp asal ek, saya CnP kat cni plak :) Jom Layannn.

TIRAMISU
sumber: k.hanieliza
intai blog: k.nor

Bahan A (saya buat 1/2 adunan jer)
24 keping biskut tiramisu (letak bahulu)
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan - xde nescafe hentam jer kopi kasi pekat ckit :)
serbuk koko

Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh

Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu..tapi memang sedappp..

 

Saturday, September 17, 2011

ANGIN SOTO DAAAA

Assalamualaikum...

   Arini baru ada mood ckit nak update, penat tol la balik dari kg aritu mcm2 terjadi. Anak kecik tetiba jer muntah2 dlm kreta sampai la ke rumah dan keesokkan arinya. Mungkin pening kot sbb balik ikut jalan genting kan...hehehe. Soknya plak gi kinik trus, mmmm mana dengan rumah sepah2 lagi 2-3 ari pastu br la start ngemas.
   
   Pas dah adik aok, kakak plak sakit perut...pastu cik abang pon xlalu nak mkn, pening2 n sakit tekak sampai 2-3 ari gak la. Penangan makan mcm2 kot mase umah terbuka kat kg hehehe. ye la semuanya main sumbat jer hahaha.



   Panjang plak celotehnya kan? semalam tanya cik abang nak mkn ape? katanya nak mkn yg berkuah cam sup2 ker pastu terus bgtau wat soto la, apa lg petang tu trus kluar gi beli barang dan kebetulan plak on lptop nak nengok la klu ade yg buat soto, buka ja blog ada kat blog mas dia wat soto ape lagiiii trus kopipes la hehehe.


   pergi sopin dah lewat, pas asar br gi. Balik masak la kuah, beli perencah yg siap punya just tumbuk bawang n halia jer taruk. Ikut arahan kat paket tu xyah tumis2, campak jer semua bahan...malam baruuu makan huhuhu nasib la bahan2 sampingan lain dah ready klu tak lg la lambat makannya.



   Berdegil pon buat, eh! silap BERGEDILLLL hehehe. TQ mas, memang sodap bergedil iteww. Boleh la nengok kedua-duanya recpnya kat cni ye.... TQ gak wat recp soto tu k.yati kan? mmmm sedap3 :) amboi panjang aih en3 kali nih hehehe, layannnn.

Friday, August 19, 2011

DFCC

Assalamualaikum...

   Dah lame tringin nak buat DFCC ni, ramai kawan2 blogger cakap sedappppp bangat hehehe. Plannya nak buat tuk besday sendiri tp xdapek nak buat sbb bz ngan anak kecik yg soh melayan die jer hehehe. Jadi kelmarin sblom sahur trus godek2 keknya tu lom topping lg sampai petang baru siap letak topping coyat n cheese tu. Mmmm berbuke ngan kek tu la....




   Mulanya nak buat 2 adunan tp pikir2 kang diorang xsuke jenuh le saya sorang yg makan dan bertambah le lomak2 dalam badan ni khikhikhi. Saya buat kek satu adunan, topping cheese 1/2 adunan (tu pon ade lebih) dan coklat agak2 jer (banyak gak tu).

   Bila dah makan tu perghhh sedap la....somi pon kate sedap cam eskrim. Sudah tinggal setengah dah...dalam peti es tu. Trima kasih kepada penyumbang recpnya ek, saya CnP recpnya dari blog Mas Duniaku juga intai2 kat blog K.Nor Secubit Garam. Saya kopi pes kat cni plak. 


Devil's Food Chocolate Cake
Resepi : cupcakeschek.blogspot.com
Sumber : Noorsha, Kak Ayu Spore dan Kak Nor
CnP: Mas duniaku

Bahan² :
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
3/4 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
1/2 cawan gula halus - Noorsha guna 1/4 cawan saja
1/2 cawan gula perang - Noorsha guna 1/4 cawan saja
65 gm butter
1 biji telur Saiz A
1 sk esen vanila
1/4 cawan buttermilk* - saya guna susu cair 1/4 + 1/4 sudubesar cuka, biar 20min
1/2 cawan air suam

Bahan² untuk homemade buttermilk :
1 cawan susu segar
1 sb cuka masakan
* susu mesti berada pada suhu bilik @ suam. campurkan cuka pada susu dan ketepikan sebentar selama kira² 20 minit. ia akan mengental sedikit.guna 1/4 cawan  sahaja dari buttermilk yang terhasil untuk resepi ini.

Cara membuatnya :
Panaskan oven pada suhu 170 C - Noorsha guna suhu 130C.. bergantung pada oven masing2 ya...
Griskan loyang dengan margerin @ butter dan tabur sedikit tepung. ketepikan.
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan ketepikan sebentar.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter dengan gula hingga berkrim, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
Masukan adunan tepung yang diayak tadi, buttermilk dan air suam, berselang seli sebanyak 3 kali turutan. kacau rata. Masukkan vanila esen dan kacau sebati.
Bakar selama 30 minit @ sehingga betul2 masak... gunakan lidi satay dan cucuk permukaan kek pada 30 minit pertama  untuk menguji kek sudah masak @ belum.
Jika kek sudah masak, keluarkan kek dan sejukkan sebentar.

Bahan² Untuk  Cream Cheese Frosting : - saya wat 1/2 adunan jer
250 gm philapedia cream cheese
125 gm butter
1 cawan icing sugar - noorsha guna 1/4 cawan saja
1 tsp esen vanila
1 st lemon jus

Cara² untuk Cream Cheese Frosting :
pukul kesemua bahan hingga berkrim. sapu pada kek yang telah sejuk tadi.  kemudian rehatkan kek yang telah dosapu frosting ini ke dalam peti ais sebentar.
p/s : kak Ayu suggest untuk buat 1/2 saja dari resepi frosting ni bagi suukatan kek diatas.. tapi Noorsha buat 1adunan untuk cream cheese ni sebab nak rasa cheese yang lebih :)

Bahan² Untuk Chocolate Ganache :
200 ml double cream @ whipping cream
250 gm dark chocolate
secubit garam

Cara² untuk Chocolate Ganache :
menggunakan kaedah double boiler (satu periuk berisi air, satu lagi periuk lebih kecil di letak diatasnya. biar periuk yang kecil itu terapung), masukkan double cream @ whipping cream. biarkan ia merenih, masukkan coklat yang dicincang dan kacau hingga coklat cair. masukkan sedikit garam. kacau rata. biarkan suam sedikit, keluarkan kek yang disapu dengan cream cheese frosting dari peti ais tadi. sapu @ curah coklat ganache di permukaan kek. hias kek mengikut kretiviti anda....sedia dihidang :)

   

MeNu SaHuR

Assalamualaikum...

   Pening gak kan hari2 kene pikir nak masak ape hehehe. Saya waktu berbuka kalau ade kuih, sahur baru makan nasi. Kalau xde kuih trus makan nasi waktu berbuke....
Udang Goreng Mentega
Daging Goreng Kunyit wif Kacang Panjang
    Ini jer menu time sahur sebab somi xsuke sangat yg berkuah-kuah, xlalu nak makan katanya. Kalau camni menambah selera ckit, kadang2 makan ikan kering ngan nasi panas2 pon dah sodap dahhhh malah bertambah-tambah lagi :)) Jom layannnn ;)