Sunday, October 14, 2012

Assalamualaikum...
 
 
 
   Hari nie bersiaran lewat petang kebetulan anak2 tido walaupon kejap2 terjaga dan kene enjutkan buai sambil2 on9 ni hehehe. Hari xde yang special tp memandangkan ada masa terluang nih nak gak la update blog yg kadang2 susah gak nak update.
 
 
 
 
   Tengah hari xmakan nasi just makan char koey teow ni je sbb xsempat nak masak nasi hehehe. Kakak ade konvo n konsert untuk tadikanya petang ni, kelam kelibut jdnya, start jam 8pg pergi pasar beli ikan untuk stok seminggu, balik siang2 ikan n siap packing pastu sarapan kuih yg beli kat pasar. Kemudian pukul 11 lebih pergi plak kedai bakery beli brg ckit konon2 nak buat kek tah bila nak menjadinye hehehe.
 
 
 
 
   Gambar pon kelabu jer maklom la amik mase baru jer lepas goring, lagi plak guna kamera cikai jer....boleh la kan. Recp di ambil dari buku bijak memasak oleh Norzailina Nordin, tapi saya lom bijak sangat bab memasak nih hehehe. Recpnya nanti saya update, insyaallah....buat masa sekarang ni xsempat nak taip recpnya sbb anak kecik nih kejap2 terjaga ja tidonya tu sbb nak post en3 pon jarang2 padahal dah amik gambar klu dah masak tu last2 xjadi nak update.... ok la saya out dulu k, jom layannn :)






Thursday, October 11, 2012

KUIH BINGKA KELAPA PANDAN

Assalamualaikum...
 
 
 
 
 

    Selamat pagi semua....jarang2 saya update blog ni, ada en3 yg nak post tp xsempat klu hari yg same gak nak post. Banyak masakan yg saya cuba tp sempat dengan anak kecik huhuhu. Ape pon terima kasih la kepada yg masih sudi masuk n komen blog ini....



 
   Ni la kuih yg saya cuba dari blog yg femes tu hehehe sape lagi kalau tak CMG....sedap kuih ni cam che mat cakap rasanya mcm kuih dangai la. Garing kat luar tp lembut n kenyal2 dalamnya, saya n anak lelaki saya yg abiskan. Rupanya xcantik cam CMG kita tu sbb saya guna Loyang jer...tengah plak xgaring....nanti senang2 nak cari la acuan cam che mat tu, cantik plak hehehe.
 
   Kalau nak tengok gambar yg lagi cantik, boleh tengok DI SINI ye. Recpnya juga mudah ye dan saya sertakan juga di bawah bagi sesiapa yang nak mencuba k, jom layannnn :)
 
 
KUIH BINGKA KELAPA PANDAN
 
BAHAN-BAHANNYA :-) 200 gram parutan putih kelapa
80 gram gula halus
150 gram tepung pulut
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
4 camca besar air
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh pandan paste
Sedikit mentega


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C. Lenser acuan dengan mentega, kemudian masukkan acuan tadi ke dalam oven, biar acuan panas. 
  2. Sementara itu, dalam satu bekas,masukkan kelapa parut, tepung pulut, gula halus dan gaul rata2. Masukkan telur, garam dan pandan paste. Kacau rata dan tuang air, gaul hingga semua sebati dan mesra. Bancuhan akan menjadi seakan2 adunan jemput2. Ketepikan sebentar.
  3. Keluarkan acuan dari oven (berhati2, gunakan sarung tangan khas atau kain). Tuang no. 2 tadi dalam ke dua2 acuan, sama banyak, Ratakan dan masukkan kembali dalam oven. Bakar 30 minit hingga masak. Keluarkan dari acuan dan biar sejuk. Boleh potong dan hidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Untuk mendapat permukaan kuih yang perang, 5 minit sebelum habis membakar, mat tukar fungsi oven pada "GRILL" dan bakar hingga permukaan kuih perang. Selamat mencuba untuk semua...

 
 





Friday, October 5, 2012

CHEESE CAKE

Assalamualaikum....


   Selamat pagi semua geng2 blogger moga2 semuanya chat2 dipagi jumaat ni. Hari nie bersiaran awal ckit sementara berkesempatan dan sebelom anak2 bangun tido terutama yg kecik tu hehehe.



   Kek ni dah lama buat, pas jer balik dari kg teringin nak makan kek. Kebetulan plak somi beli krim cheese masa die sorang2 kat rumah hehehe. Ape lagi terus la godek2 buat....dan ni la hasilnye. Recpnya saya yg mula2 saya buat dulu, boleh tengok kat bawah ni ye...dah ramai tau kan buat cheese cake, cuma recp lain n bermacam2 cara. Ok nanti saya post en3 baru plak k, insyaallah.....


KEK KEJU 
Sumber:Kompilasi hidangan kek, oleh: Nor Aini Zakaria

bahan2:  (lapisan bawah)
1 cawan biskut krim kraker (hancurkan)
3 sudu besar mentega
3 sudu besar gula
- campur semua bhn ni dan padatkan dalam acuan, bakar lebih kurang 10min.

bahan2: (lapisan atas)
250gm krim keju
50gm gula kastor
50gm air susu ( leh guna susu segar, susu cair, susu UHT @ air suam yg dibancuh dgn susu tepung)
50gm mentega
3bj kuning telur
5 sudu makan tepung jagung

bahan B:
40gm gula kastor
2bj putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar
- satukan bhn ini dan pukul hingga gebu dan kental (klu diterbalikkan mangkuk ke bawah ia xjatuh)

caranya:
  1.  pukul krim keju, gula kastor,mentega dan tepung jagung hingga kembang.
  2.  kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lagi hingga sebati dan berkrim.
  3.  kemudian, masukkan bahan B yg dah dipukul td dan gaul perlahan2 hingga sebati.    pastu    tuang adunan ke      atas biskut       td.
  4.  sediakan acuan yg besar daripada acuan td dan isiskan air 1/4 penuh. masukkan acuan kek ke dalamnya dan bakar         selama 1 1/2 jam pada suhu 160 darjah.
  5. sejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. hiaslah dengan krim putar @ topping kegemaran spt jem blueberry dsbgnya....

KEMBALI SETELAH LAMA MENYEPI....

Assalamualaikum...


   Selamat malam semua.....terima kasih ya bg yg masih sudi melawat blog saya nih, lama betollll la saya xhapdate kan? hehehe. Hampir 2 bulan lebih saya di kampung sebelum puasa hingga abis raya puasa baru balik rumah sendiri. Saya melahirkan dan berpantang di kampung anak ketiga baru2 ni, sekarang anak kecil saya baru 2 bulan lebih. Bila balik ke rumah bz ngan anak kecil n malas plak nak hapdet blog nih.


Hero ke2 saya, AFIQ RYAAN

   Malam ni la baru terasa nak hapdate memandangkan anak2 dah tido hehehe. Ni pon xleh lama2 kang anak jaga dah kena off lptop nih, mata pon dah ngantuk...insyaallah nanti ada masa saya update lg k, wassalam....

Tuesday, June 26, 2012

MOOD BUAT BISKUT

Assalamualaikum...


   Bersua kembali kawan2 semua ya....hehehe maap la lambat ckit sekarang nih nak post en3, maklom la dah nak hampir due ni... Kali ni nak post en3 biskut, tengah ade mood nak wat biskut tambahan plak kepingin nak makan biskut hehehe. Ape lagi, mula la projek biskut ngan anak dara sorang nih....


Biskut Famous Amos Cokolat Chips
    Maaf ya dah abissss, buat lame dah cuma malas jer nak update hahaha. Memang sedap biskut nih cuma saya buat rapuh sangat n xtambah tepung pon. Adunan pon agak berminyak mungkin sebab tu rapuh dan peroi, saya xpenah lg la makan biskut famous amos yg mahal tu dan tak tau la same ke tak tp ramai yg penah buat biskut nih katanya sedap cam famous amos yg jual kat luar tu... Ape pon, layannnnn :)




Saturday, June 16, 2012

CHEESE TART LAGI....

Assalamualaikum...
 
 
   Selamat pagi semua....terima kasih la bg pengunjung2 yg masih lg sudi jengah blog ni yg semakin suram. Mesti boringkan, masuk jer asyik gambar same jer.....bukan ape tuan rumah malas akir2 ni memandangkan dah sarat ngandung ni....malas nak update. Ni pon merajinkan diri sbb tuan rumah pon boring gak nengok gambar same jer hehehe. Meh la layan gambar yg ado ni ye, pasni lg lambat la nak update bila dah bersalin nanti.



 
   Cheese tart ni kali kedua buat sebab ada lagi lebihan kulit yg buat sebelom nih kebetulan plak adik ipar nak kawen jadi buat tuk hantarannya. Malangnya jadi rezeki semut plak  sebab lupa tapekan keliling bekas tu, just stappler jer huhuhu sedihnya....xpe la nak buat camne kan. Cuba buat corak bunga cam k.ita masam manis buat, c kakak ni sibuk jer suruh buat corak bunga. Sronok plak bila buat menjadi n bertambah semangat nak buat lg, somi kata senang makan sekali ngap jer hehehe. Pepon terima kasih buat penyumbang recp n idea mencoraknya....



   Ni plak putu perak beli kat RnR Ulu Bernam masa on da way balik dari kg. Sebelom nih ada nengok kat blog saper tah dah lupa dan masa berenti nunggu somi solat gi la intai2 kat Agro Bazar tu terpandang kuih ni jadi trus teringin nak rase. 3 biji 2 hinggit, beli sampai 4 hinggit tamak punya pasal padahal sorang jer yg makan hehehe.

   Rasanya boleh tahan la tp bila dah sejuk tu dah xsedap, keras n tebal. Isi dalamnya pon just kelapa jer, klu putu piring n putu buluh ade kelapa n gula merah. Bagi saya lebih suka putu piring n buluh la....pepon dapat gak merasanya, alhamdulillah... k la ye setakat ni dulu en3 saya, lenguh plak pinggang ni lame duduk. Insyaallah kalau ade kerajinan nanti saya masukkan  en3 baru plak k, layannnnn :)

Tuesday, May 29, 2012

CHEESE TART

Assalamualaikum...


   Lame beno kan saya xupdate blog ni, bukan apa sebab mood malas tu tinggi hehehe. Arini nak post sebab terrrrajin la plak....lgpon teringin sangat nak makan cheese tart. Makanya harus merajinkan diri...hehehe.




   Recp tart ni saya amik kat blog k.norli n intai2 cara wat corak kat blog k.ita masam manis tu...cantik2 diorang buat. Anak2 suke nak2 anak pompuan saya, siap suruh buat corak macam2 hehehe. Nanti la ibu buat corak bunga plak, sronok plak bila buat menjadi. Mula2 buat kulit tu susah gak ye la acuan kecik n lambat plak sbb baru nak mencuba tp bila kali ke dua buat dah ok dah. Cik Somi pon kate cedapppp hehehe.




   Nie filling blueberry pembakaran pertama, xcantik sebab terbiar lama nyusukan anak time tu hehehe. Xpe la rupa xcantik tapi sedappp hahaha...terima kasih buat penyumbang recp n cara buatnya. Nak tengok step by step n yg cantik2, tgok di blog norlilovescake n masam manis ye. Saya CnP gak recp kat cni....Jom layannnn :))


CHEESE TART 
Sumber: Blog k.norli n k.ita
Bahan2:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart


1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar  lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. * trus buat pon ok, saya trus buat xsimpan semalaman.
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.


Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.

Bahan utk Cream Cheese:

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Caranya:
1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.


Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan. UNTUK CARA BUAT NI BOLEH TENGOK KAT BLOG MASAM MANIS YE...

Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
* tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.

Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell. Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese. (Saya plak buat 2 adunan tuk kulit dapat la lebih kurang 50 biji, krim cheese plak dalam 40 biji leh isi sbb saya boh penuh)

* Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama....