Thursday, August 4, 2011

En3 TeRgEnDaLa

Assalamualaikum...

    Menu ni dah lama buat tp xsempat nak post....ada lagi yg xsempat nak post selain cottage pie ni. Kita nengok dulu yg ni k. Recp ni saya amik kat blog k.nor dan berkenan sebab kentangnya dan kebetulan juga kentang banyak, jadi saya try buat...

   Memang sedap la bila makan ngan combine ngan daging  n cheese tu. Saya letak slice cheese ja hehehe, banyak gak dapatnya dan banyak yg saya makan sbb somi xmo, anak plak mkn ckit je. Ingatkan bila dah ada kentang diorang mau makan, mmmm berlomak la badan den ni haaaaa :) pe pon jom layannn n k.nor mintak ijin CnP yea...
COTTAGE PIE My Style
sumber rujukan : CFE
CnP: k.nor @secubit garam

Bahagian Atas:
500gm ubi kentang ~ lebih kurang 5 bj yg besar
air secukupnya
2 sudu besar butter
sedikit lada sulah ~ boleh juga kalau nak guna serbuk lada hitam
garam

Bahagian Bawah:
400 gm daging cincang
1 bj bawang besar (bawang holland)
1 btg carrot
1 btg celery ~ optional
3 sudu besar tomato puree ~ atau boleh guna 5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk cili kasar ~ boleh gantikan dgn serbuk lada hitam
1 sudu teh rosemary kering
1/2 cawan air rebusan kentang
 garam secukup rasa
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum ~ utk memekatkan
3 sudu besar minyak sayur/bunga

Bahan Tabur:
2 sudu besar butter sejuk yg dipotong kecil2
parutan keju cheddar


Cara2:
Bahagian Atas:
1. Masak air hingga mendidih dan masukkan ubi kentang yg dah dipotong dadu.
Masak lagi hingga mendidih dan ubi kentang masak/lembut. Angkat dan toskan ubi kentang.
Ambil 1/2 cawan air rebusan dan ketepikan. Lenyekkan bersama butter, sedikit lada sulah dan garam. Ketepikan.

Bahagian Bawah:
1. Bawang, carrot dan celery dipotong dadu.
2. Panaskan minyak sayur dan masukkan bahan2 yg dipotong dadu td. Masak dan kacau2 selama lebih kurang 15 minit pastu masukkan daging cincang. Kacau2 supaya daging tidak berketul2.
3. Masak sehingga daging berubah warna dan miringkan kuali atau periuk. Buang lebihan minyak yg ada (biasanya daging cincang mmg terkandung lemak dlmnya).
4. Masukkan tomato puree/sos tomato, serbuk cili, serbuk cili kasar/serbuk lada hitam. Goreng hingga naik bau dan masukkan 1/2 cawan air rebusan kentang. Masak hingga hampir kering dan masukkan garam dan gula (jika suka).
5. Masukkan pula tepung gandum dan kacau hingga sebati. Pastu masukkan dried rosemary.
Masak lg lebih kurang 2 minit dan bolehlah dipadamkan api.

6. Tuangkan bahagian bawah (daging) ke dlm mangkuk tahan panas atau boleh juga digunakan ramekin. Ratakan. Letakkan bahagian atas (kentang) ke atas bahagian daging td. Ratakan supaya menutupi keseluruhan bekas.
7. Dengan menggunakan sudu atau garfu, lorek2kan bahagian atas supaya nampak fluffy (tak flat jer kentang tu) nanti bila kita bakar nanti, akan terasa crunchy sket. Tabur parutan keju dan potongan butter.
8. Boleh juga kalau nak tabur sedikit serbuk cili kat atas ni spt yg CFE buat.
Bakar dlm oven yg dah panaskan dgn suhu 190C selama 1/2 jam atau sehingga golden brown kat permukaan atas tu.
9. Boleh la dihidangkan panas2..dan cicah plak ngan sos n mayonis, wallahhh :)

Wednesday, August 3, 2011

KaRiPaP BeSaR PuNyAAAA!

Assalamualaikum...

   Sebelom tu saya nak letak dulu kad salam ramadhan dari izah ni. Baru arini saya leh update, banyak yang miss. Anak kecik ni xleh nak tinggal kejap, baru jer on laptop dah nangis.....banyak gak menu2 yg tertangguh tuk disiarkan :) pepon kita layan jer la yg terbaru k.

dari Izah, cantik kan? TQ izah...


   Asalnya karipap ni nak buat tuk berbuka semalam, sedang menguli tepung anak kecik dah nangis2. Kakak nak main pon xnak, nak saya gendong....terbengkalai tepungnya. Bila somi balik baru sudah uli tepung, last2 time sahur tadi baru goreng. Huh! adik kalau dah merengek tu sampai xleh nak buat keje ape pon dalam umah ni, nak berkepit ngan ibu huhuhu. 

   Karipap telur besar yang simple, cam karipap biasa kulitnya cuma kita besarkan dan intinya letak telur. telur tu cam kita nak buat telur dadar, letak bawang, cili n daun sup or apa2 bahan yang anda suke la...saya guna piring tuk letak lauk goreng tu lebih kurang 6inci, yg dalam ckit dasarnya. Canai kulit biar besar ckit dr pinggan supaya kita boleh klim nanti.

    Mak saya selalu buat karipap ni dan masa dia datang umah adik aritu xsempat nak letak kat blog nih. Lupe plak nak tanya kat mane dia dapatkan recp ni tp senang jer kan intinya tu dan kita boleh pelbagaikan inti mengikut kesukaan kita. Saya buat ni pon sebab somi dan anak suka giant karipap katanya dan leh abis 2biji. Pepon jom layannn sblom anak kecik kacau ;)

   Recp xde ek sbb semua orang tau kan camne nak buat karipap...cume gunakan piring yg dalam ckit dasarnya supaya bila kita lipat telur tu xmeleleh keluar dan mudah untuk klim tepinya....:)

Monday, August 1, 2011

SELAMAT BERPUASA....

Assalamualaikum...
 
 
   Salam Ramadhan buat semua kawan2 blogger, semoga dengan ibadah kita tahun ini akan lebih baik dan penuh berkat dari yang sebelomnya...sama-samalah kita manfaatkan dengan perkara2 yang lebih berfaedah :) layannnn 

Wednesday, July 27, 2011

CuCuR KoDoK PiSaNg DuRiAn

Assalamualaikum...


   Hari nie sarapan cucur kodok hehehe. Ada kawan2 cakap kalau buat cucur pisang campur durian sedap, arini cube la buat memang sedap n wangi lagi...Tambahan plak dicicah ngan kuah gulai semalam dan minum air kopi O, perghh memang terangkat lah :) Semua org tau buat cucur pisang kan? just tambah isi duyan jer.

   Tergendala sebentar, anak ngamuk nak nyusu. Tadi kasi xnak, ngantuk lagi tp xnak tido. Pas mandikan dah tidur tu....tergendala lagi nak update awal jd tengahari lagi. Susah betol nak update blog skrg, kdg2 smpai xupdate langsung huhuhu. Pepon jom layannnn :)

Monday, July 25, 2011

KeK OrEn

Assalamualaikum...

    Ni projek ari sabtu lepas, buat blended orange cake tuk knuri arwah kat umah kawan tp xjadi gi umah die sbb ujan...kirim ke somi jer dia gi malam tu tuk tahlil. Ni kali ke-3 buat, senang dan sedap kan? kali ni tambah kacang badam kat atas lagi sedap bila gigit terasa rangup. Pepon , jom layannn :) xde citer panjang2 kang anak kacau tertangguh lagi....

Saturday, July 23, 2011

iKaN TeMpRa NyOnYa

Assalamualaikum...

    Lauk ni buat semalam tp xsempat nak post...ni br nak post xpe kan hehehe. Sedap la, simple jer. Mulanya ingat nak goreng jer tp lepas intai2 blog jumpe recp ni, trus nak buat :) Lupe plak nak letak cili mesin ckit dan xletak kicap cam k.ummi sebab goreng jer ikan tu trus dah gelap, banyak kot asam saya lumur ikan tu hehehe. Pepon, jom layannnn :)

IKAN TEMPRA NYONYA
Resepi: Diana @ Sky Blue's Kitchen 
CnP: blog k.ummi

Bahan-Bahan:
  • 4 ekor ikan selar atau ikan kembung - dibersihkan (*akak guna 2 ekor selar besar)
  • Daun bawang (akak lupa nak letak...hehee)
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC (*akak tambah ni)
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak
  • Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah, tak bubuh pun tak apa)
Bahan A ( Digoreng garing )
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas utk 2 ikan di atas)
  • 12 ulas bawang putih - di hiris (*akak guna 8 ulas)
Bahan B

  • 5 - 8 biji cili padi
  • 3 batang serai di titik
  • 2 biji cili merah - di potong menyerong (akak letak 3 biji dan tumbuk kasar...nak pedas sikit..hehe)
Cara-Cara:
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

Thursday, July 21, 2011

CREPES DURIAN

Assalamualaikum...

    Sekali pandang cam kuih ketayap la plak kan? ala....adik bradik le tu hehehe. Memandangkan ade duyan dlm peti es tu, jadi saya try buat nih.  Bila makan sejuk dan kalau ade eskrim lagi besttt. Saya letak isi durian ngan whipp cream yg picit tu jer....sedap la ngan kulitnya yg lembut.

    Kulitnya saya cube recp dalam asian food channel oleh chef Xu's tol ke tak ek, lupe dah. Dari Taiwan kalau xsalah la....Jom layannnn

Bahan2 :
250ml susu segar
2 biji telur
130gm tepung gandum
asen vanila (optional)
minyak salad@butter cair@ minyak jagung (agak2, saya letak 1 sudu besar)
sikit air, kalau adunan pekat 
caranya:
1. Satukan tepung dan telur, gaul sebati. Tambah susu, kacau. kalau pekat, tambah air sikit.
2. Tapis adunan dan masukkan minyak. Sapu pan ngan sedikit minyak@butter dan dadarkan menjadi bulat. Letak inti yang disukai, hidangkan....