Saturday, November 12, 2011

RAINBOW LAYER CAKE

Assalamualaikum...


   Lame betol saya xbersiaran kan? hehehe. Bukan ape...penyakit M tu menggoda....Banyak menu yg belom post.  Bila dah lame2 tu lg la...malas hehehe. Hari ni nak post dulu kek birthday anak arini, dah malam baru leh post sbb anak pon dah tido....
   Hari nie genap la anak kecik saya ni, Anas Shazwan berumo 1 tahun...ni la anak manja saya nih, pantang nengok ibu buat keje ckit mula la merengek ajak main la, tu ini hehehe. Maklum la hero ni xminum susu botol...sebab tu ayik melekat jer ngan ibu dia hehehe.



   Mak aiii sememeh betol kan kek ni? saya buat kek pelangi...kononnya ising pon nak buat la ala2 pelangi, last2 hah! jd cam nih huhuhu. Masih keras lagi tangan nih n terketar2 nak deco...bila la nak boleh wat cantik2 cam org lain ek? xberseni langsung hehehe.



   Kek ni xbuat tuk parti apa2 pon just makan kami anak beranak je n kasi ckit kat jiran...dah lama teringin buat kek nih, cantik jer cam pelangi tp yg saya buat ni xla cantik sangat...boleh la tuk menggembirakan anak2 hehehe. Recp ni saya amik kat SINI yang memikat hati hehehe. Saya CnP plak kat cni ye, terima kasih kepada sumber recp nih... Layannnn :))


RAINBOW CAKE
sumber: juicycafe.blogspot.com

Bhn2..
3 cwn tepung serbaguna - ayakkn
4 sdk baking pwdr
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor
5 bj putih telor (L) - suhu bilik
2 sdk esen vnla
1 1/2 cwn susu segar - suhu bilik
pwrna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau

Cara2nya..
1. Ayakkn tepung, baking pwdr n garam, letak tepi.
2. Pukul butter n gula smpi kembang n gebu.
3. Masukkn telur putih cket2, pukul lg smpi sebati n gebu.
4. Masuk esen vnla n pukul lg.
5. Masukkn tepung bgilir2 dgn susu, bselang seli, mula2 masuk tepung gilir2 tp yg terakhr susu..kiranya tepung susu tepung susu tepung susu las skali susu pastu gaul biar sebati.
6. Bahagikan adunan kpd 6 bahagian n tuang pwrna kepada setiap bahagian dgn 1 pwrna, gaul sbati.
7. Tuang tiap2 adunan pwrna dlm piping bag n pipekn setiap 1 warna sbyk satu pusingan dlm papercup mgikut urutan wrna drpd bwh bmula dgn wrna ungu, biru, hijau, kuning, oren n ats skali merah, buat sampai abis.
8. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dahulu dgn suhu 170c dlm 30 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.
7. Sejukkn cupcakes ats wire rack n bole deco mgikut kreativiti msg2.

Wednesday, October 26, 2011

AYAM SOS SIAM THAI

Assalamualaikum...



   Menu ni yang lepas, buat tuk makan malam sbb simple jer tengok kat blog k.yati. Sedap la walaupon simple tp saya derhaka ckit jer hehehe sbb guna sos cili thai....terlebih minyak ckit hehehe. Apapon, trima kasih k.yati n k.Ummi sumber recp yg sedap nih... Jom layannn :)
Bahan (anggaran):- (saya buat ckit jer, jd bhn agak2 ya )
  • 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
  • 15 tangkai cili padi thai *
  • 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/3 cawan sos cili (saya guna sos cili thai)
  • 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
  • sedikit gula (optional)
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
Cara Memasak:-
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
  5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!


Tuesday, October 25, 2011

KUEY TEOW HAUFAN

Assalamualaikum...
   Hari ni nak post en3 lepas2, xsempat nak post tp semalam post en3 baru. Sian yg lame ditinggalkan hehehe. Recp kuey teow haufan mas tp xsecantik gambar cam mas punye sbb kicap kureng la plak, lebih kurang same k.shiela hehehe (same ke kak).
   Saya kurangkan kicap sbb nak kasi suami rase kang kalau banyak die xmo plak sbb die kurang suke ckit kicap nih. Anak plak xsuke sbb kuah pekat2 ckit gitu...suami rase la ckit, last2 saya jer yang makan, nasib la xbuat banyak hehehe.



   Bagi saya ok, sedap sbb saya suka masakan cina dan suka mencuba masakan-masakan yang lain dari lain. Nak2 kalau ade masakan negeri lain ke...kalau buat tu ikut kerajinan la hehehe. Sedap dimakan ngan cili jeruk dan saya tambah cendawan itam n jagung kecik tu (ape org panggil ek?) recp leh rujuk SINI k, jom layannnn :)

Monday, October 24, 2011

BLENDED ORANGE CAKE

Assalamualaikum...


   Semalam merajinkan diri walaupon anak xduduk diam, asyik merengek jer tah apa yang xkene pon xtau la. Saya buatkan kek oren nih disebabkan masih banyak lagi oren dalam peti es tu. Ada masam ada manis cam blog k.ita, masam manis hehehe.



   Layan jer la ek kek nih, xmo taip banyak2 kang anak bangun tertangguh lagi la nak hapdate blog ni....kek ni buat dua warna buat belang2 oren dan wana asal tp xnampak plak...Jom layannnn :) 


Merekah la plak...dan kurang cantik kejadiannya. Dua ton kulit mukanya hehehe, oben cikai jer...(bila la nak leh tukar oben baru n besau????)

Thursday, October 20, 2011

AYAM PERCIK KAMPUNG

Assalamualaikum...

   Arini en3 yg tertangguh ye...xde yg baru lagi. Ni pon yg ari sabtu lepas, post kek dulu aritu hehehe. ye la sbb kek sedap kannnn hehehe, ayam percik nih kuahnyer buatan kampung. Lame kuah ni masa raya aritu lg bawak balik dr kg hahaha tp saya simpan dlm freezer biar keras lgpon masak lame kuahnya lmbat la basi.

  
   Ayam ni kalau bakar gune arang or sabut baru la best tp saya guna grill pan jer...xguna oben pon, cepat ckit. Tergaring ckit kat kulitnya tu, kalau kat kg ayam nih pemes time bulan puase sbb ada yg jual guna recp nih. 




   Kalau raya pon family saya suke guna kuah ni sbb sedap. Recp ni tuk 3ekor ayam jd pandai2 la agak2 ek kalau nak buat ckit, Jom saya kongsi recpnya di sini....Layannnn :))


SOS AYAM PERCIK

Bahan2: 
3 ekor ayam (potong saiz ikut kesukaan masing2)
1 sudu jintan manis*
10 biji bawang merah*
10 ulas bawang putih*
3 labu bawang besar*
10-15 tgkai cili kering* - boleh lebihkan klu nak pedas
santan
sos cili
2 biji lobak merah*
50 sen halia* (brape cm ek hehehe sya ikut jer recp yg ado ni)
Garam dan gula secukupnya...
minyak secukupnya

Caranya:

1. Ayam dilumur kunyit sedikit dan dikukus separuh masak. boleh gak letakkan serai dan halia dlm air kukusan kalau nak, klu xnak pon xpe...
2. Mesin semua bahan yg bertanda dengan minyak masak dan campurkan santan dan sos cili. Masak hingga sebati dan pekat, perasakan dengan garam dan gula.
3. Celupkan ayam td dalam sos dan bakar hingga masak. masa bakar tu klu kering kuahnya percik2 lg... siramkan sos yg lebih tu atas ayam yang dah masak waktu nak makan...:)

# santan dan sos cili ikut selera masing2 la ye klu nak yg berlomak lebih la santan dan sos cili pon ikut selera masing2. Mak saya buat pon agak2 katanya, dan sos ni rasanya manis2 pedas gitu...(xla manis sangat k)

Monday, October 17, 2011

AKHIRNYA....

Assalamualaikum...

   Selamat pagi semua...arini nak post en3 nih, selalunya lewat dan asyik tertangguh jer. Semalam ada projek yg lame dalam list tu dan akhirnya tertunai la sudah....
   Ramai yg dah mencuba kan kek nih, saya tengok kat blog k.ita masam manis tu. Tergoda trus dengan gambo yang menawan dan terus masuk list nak buat. Cheese kek yang buat aritu pon dah abis dan xpuas lagi nak makan kek, jadi bermula la projek kek karamel ni...


  

    Mulanya takut gak nak buat sbb k.ita pon 7x buat baru jd katanya. Maka dengan berhati-hati saya buat dan dibantu oleh anak saya, si kakak. Macam2 color dia suruh buat tp saya buat color nih, oben saya kecil jadi saya buat dua loyang memandangkan xmuat yg besar....mencabar gak la nak buat nih tp bila menjadi tu yang seronok. Kek yang bulat ni dah selamat bg suami bawak ke tempat kerja, dah lebih kan...biar la diorang rase camna lgpon klu dibiarkan dlm peti es tu alamatnya semua saya makan hahaha.


KEK PUDING KARAMEL 
   Saya kurang puas hati lagi sbb pudingnya nipis plak walaupon memang menjadi. Nak buat lagi lain kali, memang sedap, lembut dan gebu....masa amik gambar nih kol 4pagi. Xsabar nak makan la katakan hehehe, pas jer nyusukan anak teringat kek itu. Snap gambr tu trus makan dikala sejuk, Perghhh memang sodap...satu loyang tu pon xcukup hehehe. 

   Selagi ade dalm peti es tu sekali buka sekali ngap :)) Pepon terima kasih k.ita dan sumber2 yg sewaktu dengannya atas recp yg best nih dan sesiapa nak mencubanya leh tengok recp disini beserta step by step lagi...Jom layannnn.

 

Sunday, October 16, 2011

SIMPLE CHEESE CAKE

Assalamualaikum...

   Lame saya xupdate blog nih kan? lame lptop nih on tp xleh nak update ckit ade er yg ganggu hehehe. Sekarang semua dah tidur, baru leh nak update. mata pon dah ngantuk dah nih huhuhu, xmo bebel panjang2 la ek.
    Kek nih buat ari khamis lg tapi dah abis U....xcantik kan? salah teknikal mase bako tu ...tp rase memang sodap la. Rupa jer yang tak cantikkk hehehe. Sedikit plak dapat dikala sedap, pastu esoknyer ada sedara dari kedah plak datang...langkah kaki kanan la diorang, dapat la rase sorang ckit. Ni pon tinggal baki ckit jer baru teringat nak post, gmbar pon yg ado jer la ek hehehe.



   Resipi pon simple dan sesuai ngan namanya, saya tengok kat blog FIZA NORDIN & MYRESIPI oleh BAIDURI. TQ ye dengan recp yg mudah ni, lain kali buat banyak ckit....xpuas makan la. Kali ni base dia saya gune biskut choc fugde 1 bungkus, sedap gabungan biskut coklat tu ngan cis. Saya CnP plak kat cni sebagai rujukan...

CHEESE CAKE SIMPLE
Sumber : Biduri @ MyR
CnP: blog fizanordin

Bahan2:
250g cream cheese
200ml fresh krim @ plain yogurt (aku guna whipping krim) sy pon guna whip krim
2sb jus lemon - ganti jus oren
3sb tepung gandum
2 biji telur
90g gula

base: 30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)
1/4 cawan butter - cairkan. (saya guna recp ni ikut k.ita masam manis tp 15keping ja biskut sbb loyang kecil)


Cara2:

Panaskan oven 170c.
Sapu loyang dengan butter @ alas dengan kertas.
Masuk semua bahan dalam mixer atau blender, mix sampai sebati dan berkrim.
Masuk dlm loyang dan bakar 40 - 45 minit.
Lepas 30 min, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil untuk elak permukaan kek hangus.
Dah masak, sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidang